fbpx Lassan a kukába dobnak Orbánék 30 milliárd forintot | CIVILHETES

h i r d e t é s

Lassan a kukába dobnak Orbánék 30 milliárd forintot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lassan a kukába dobnak Orbánék 30 milliárd forintot

2021. október 08. - 10:21

 

Harmincmilliárd forintnyi Sinopharm hever raktáron, lassan kukába kerülhet

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái 2021. június 2-án. - Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Magyarország rosszul áll a vakcinákkal. Bár az oltásokat tekintve a felnőttek 68,8 százaléka kapott már legalább egy adagot, az Európai Unió 79,9 százalékos átlagától így is jelentős az elmaradás.

Ennél viszont sokkal rosszabb a helyzet, ha a vakcinák felhasználását vesszük górcső alá, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján ugyanis Magyarországnál csak Bulgária áll rosszabbul az EU-ban – hazánkban 49,3 százalék a felhasznált vakcinák aránya.

A kormány közlése alapján EU-beszerzésből 15 733 625 adag vakcina (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) érkezett, míg a Magyarország által külön vásárlással behozott Szputnyikból és Sinopharmból 7 205 600, vagyis összesen 22 939 225, amelynek kevesebb mint a felét sikerült eddig felhasználni, ráadásul még nem is érkezett meg az összes adag.

Igaz, eleinte gyorsan haladt az oltás, mostanra jelentősen visszaesett a lendület, így a jelentős mennyiség nagy része alighanem megmarad, amely idővel meg is romlik, vagyis lehet kidobni.

Ez azért is érdekes, mert a kormány által megrendelt ötmillió adag Sinopharmból – amelynek egy adagja 31,5 euróba (11 306 forintba) került, vagyis messze ez volt a legdrágább – nagyjából hárommillió tartalék van még, hívta fel a figyelmet a 444.hu.

Bár a magyar kormány a kínai vakcinából kétszáz-kétszázezer adagot Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak ajándékozott, amelynek összege nagyjából 4,5 milliárd forint, A MARADÉK HÁROMMILLIÓ ADAG KÍNAI OLTÓANYAG ÉRTÉKE KÖRÜLBELÜL HARMINCMILLIÁRD FORINT, VAGYIS ENNYI HEVER MOST RAKTÁRON, és ha sokáig így marad, lejár a szavatosságuk, vagyis a kukába kerülnek. (Index)


 

Kommentek

h i r d e t é s