h i r d e t é s

Látóhatár

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Látóhatár

2021. április 05. - 16:17

 

Mi várható 2022-ben, és honnan jön a retorika? 

A kép illusztráció! - Forrás: ESA

Nehéz lehet mostanában jobboldalinak lenni. Az Egyesült Államokban tartott választásokat Joe Biden nyerte, így véget ért a Trump-kormányzat. Ezzel Orbán egyik erős szövetségesének csillaga végleg leáldozott, ami jelenleg jobban zavarhatja hogy az övé is szépen lassan elkezdett kihunyni. Mi történt az utóbbi pár hónapban, mi vezetett odáig, hogy egy erősnek tűnő előny olvadni kezdjen, majd stagnálni, és mit hozhat a jövő Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP számára?

Ahhoz, hogy megértsük, mi veszélyezteti a Fidesz menetelését jelenleg, ugorjunk vissza november elejéig. Ekkor a koronavírus-statisztikák rosszabbnál rosszabb számokat mutattak, úgy nézett ki, hogy teljesen kicsúszott a kormány kezéből az irányítás, és ismét pár lépéssel a vírus mögött kocognak. Erre a konklúzióra juthatott Orbán Viktor is, majd bejátszotta a már ismert taktikát; korlátlan felhatalmazást kért a kormány kezébe. Miután ezt megkapta, még aznap végignézhette ahogy Varga Judit átnyom egy alkotmánymódosítást, amely ködösíti a közpénzeket, ráadásul még az egyedülállók és az LGBTQ közösséghez tartozók örökbefogadási reményeit is kettétörték.

Mint kiderült, ezen két csoport nem kevés embert tesz ki hazánkban, az ellenzékiek között pedig természetesen felháborodást váltott ki a döntés. Az sem segített továbbá, hogy Dúró Dóra Mi Hazánkos képviselőnő ledarált egy, a melegek elfogadását elősegítő mesekönyvet, mindezt természetesen nagyközönség előtt, hiszen az egész politikai haszonszerzés céljából történt. Egy látványakció volt, el is érték amit szerettek volna, csak amint kiderült, hogy hol és hogyan módosul az Alaptörvény, Orbán Viktor és népies jellegű zenekara akaratlanul odaállt Dúró Dóra jobbjára, és kikérte az adagját abból a gyűlöletből, amit éppen akkor a Mi Hazánkos képviselőnő magának generált.

Azonban ameddig egy figyelemre vágyó párt esetén a negatív reklám is reklám, a kormány potenciális szavazókat vesztett, nem csak az LMBTQ közösségből, - akik alapvetően is inkább baloldaliak - hanem az ezen közösséget támogató, továbbá az egyedülálló emberek névsorából is. Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa volt, a következő lépés az középiskolák bezárásának bejelentése volt, ismét jóval később, mint a szomszédaink. Ezzel alapvetően nem is lenne semmi probléma, ha nem ugyanaz történt volna, mint hónapokkal ezelőtt, a nullához konvergáló útmutatással eresztették útjukra mind a tanári, mind a diáktársadalmat, akik ismét maguk szervezték meg a digitális oktatást az alapjairól.

Az oktatás csak egy része a képletnek, ismét megjelentek a személyi szabadságot korlátozó döntések, ilyen például az este 8 óra utáni kijárási tilalom, amelyet sokan furcsának és érthetetlen döntésnek tartottak, azonban a legnagyobb probléma itt szerintem ismét az időzítéssel van. Úgy tűnt, mintha a kormány a svéd modell szerint rendezkedett volna be, azonban félúton meggondolták volna magukat, így egy amolyan hintapolitikát űzve a járvány elleni védekezésből, visszatértek a márciusban is alkalmazott tervre.

Még mindig csak félúton járunk, a járvánnyal kapcsolatos dolgokkal párhuzamosan a közpénzből felépített jobbra húzó média kiskirályság hirtelen felébredt őszi álmából, és kiadta magából az addig elfojtott antiszemitizmust. Demeter Szilárd publicista és író egy megjelent véleménycikkében Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez hasonlította, a magyarok és a lengyelek jelenlegi helyzetét az EU-ban pedig az atrocitásokat elszenvedő zsidókhoz, ezzel reflektálva a magyar-lengyel vétó miatt kialakult botrányra. Erős kijelentések ezek, és ugyan közvetetten, azonban effektíven hatottak a kormányra.

Ezzel párhuzamosan mint derült égből villámcsapás, érkezett a hír, miszerint Szájer József, a Fidesz egyik EP képviselője egy meleg orgián vett részt a járványügyi szabályokat megszegve, majd mikor a rendőrség egy razzia keretein belül megérkezett, ő a feladás helyett a menekülést választotta, méghozzá az ereszcsatornán keresztül. Mikor a rendőrök elkapták, véres volt a keze, a táskájában pedig ecstasy tablettákat találtak, melyekből állítása szerint nem fogyasztott, azonban már a drog birtoklása is törvénybe ütköző.

Ha ez nem lenne elég, Bayer Zsolt rákontrázott a történetre a ténnyel, hogy ő tudott Szájer “démonairól”, továbbá tud olyan az ő szavával élve “harcostársáról” aki 20 éve azért jár Thaiföldre, hogy kisfiúkkal találkozzon. Sikeresen elérte ezzel azt, hogy egy nagyobb adag gázolajat locsolt arra a tűzre, ami már jelenleg is pusztítást okoz a Fideszben.

Itt tartunk jelenleg, amit azonban fontos kiemelni, hogy eközben az ellenzék sem ült tétlenül, és elkezdtek szervezkedni a 2022-es választásokra. Több ellenzéki párt csatlakozott a kezdeményezéshez - legutóbb például a Momentum - miszerint közös listát fognak állítani eme választásra, 2021-ben pedig előválasztásokat fognak tartani, hogy eldőljön pontosan melyik párt is lesz a vezető ereje az összefogásnak mind a listával mind az egyéni körzetek tekintetében. Ha azzal számolunk hogy a 6 jelentős ellenzéki párt közös listát fog állítani, akkor a Fidesz dolga nagyon megnehezedhet, hiába intézték el, hogy nekik lejtsen a pálya.

Orbán Viktor kezéből szépen lassan kezd kicsúszni az irányítás. Az a politikai mestermunka, amit 10 év alatt felépített, talán most először van igazán veszélyben. Éppen ezért jelent meg a kormány háza táján egy rendkívül agresszív retorika, ezt bizonyítja például a már említett Demeter Szilárd írása, vagy éppen ezért harcol ilyen erővel Orbán az EU-s pénzek jogállamisághoz kötése ellen. Harcolni szeretne, a szavazói a fehér lovon vágtató Horthy Miklóst láthatják benne, és ha elbukja az EU-ban folytatott küzdelmet, ez a kép lassan összeomolhat.

Nem lehet megjósolni az EU következő lépését, fizikai képtelenség látni a vírus pontos alakulását, ráadásul a botrányok sem tartanak örökké. Viszont úgy gondolom, hogy fontos megemlékezni erről a pillanatról, mert ha ez a séma fog ismétlődni, akkor a 2022-es választás a retorika ellenében sem lesz más, mint egy 12. körös K.O. Orbán és a Fidesz-KDNP számára.

 

Az elemzést írta: Szolga Bálint


 

Kommentek

h i r d e t é s