fbpx Lázadj az életért - Úton a IV. Globális Klíma Sztrájk felé | CIVILHETES

h i r d e t é s

Lázadj az életért - Úton a IV. Globális Klíma Sztrájk felé

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Lázadj az életért - Úton a IV. Globális Klíma Sztrájk felé

2019. november 18. - 07:29

 

„Melegszik a pite „ mondhatnánk ezt másképpen, tapasztalva a Klíma krízis körüli történéseket. A harmadik Globális Klíma Sztrájkon Budapest és számos más magyar város is kivette részét a munkából, eddig soha nem tapasztalt mennyiségben tüntettek a fiatalok a klíma változás, helyesen klíma válság megfékezésért, mintegy 6000-8000 fő csak a fővárosban.

Forrás: Fridays For Future Magyarország‎IV. Globális klímasztrájk - Budapest / Facebook

Időközben, Budapest új polgármestert is választott magának októberben, aki igazán nem sokat teketóriázva November 5-én Klíma vészhelyzetet hirdetett a fővárosban. Noha, ez a bejelentés szimbolikus csak, mégis reménykedve várjuk hogy a gyakorlatban milyen intézkedések várhatóak, hogy felvehessük a harcot a lakó környezetünk megóvásának érdekében.

De ami ennél is fontosabb, a tüntetés hulláma sem fog alább hagyni, a „játék” folytatódik, melynek valódi tétje immáron az életünk totális átalakítása és a karbon korszak felszámolása. Feltéve ha szeretnénk még, hogy további generációk is élhessenek a bolygón. Ám a helyzetünk igencsak nem rózsás. Ha az ember nem reked meg szellemi fejlődésben az amőbák szintjén, folyamatosan értesül a naponta zajló ökológiai katasztrófákról. Legyen az tomboló tűz Kaliforniában, Ausztráliában vagy éppen a mostani szükségállapotot előidéző árvízről az amúgy is süllyedő Velencében.

Makacskodásunknak meg lesz böjtje erről érdemes lenne például megkérdezni az olasz képviselőket, akik kijelentették hogy a klíma vészhelyzet egy „bull shit” pár percre rá pedig a természet elégtételt szolgáltatva elöntötte a termet ahol ez elhangzott.

Summa summárum

Nincs vesztegetni való időnk, és ennek a ténynek a fontosságára hívják fel a figyelmet a klímaaktivisták az egész világon.

Luisa, Greta Thunberg közreműködésével segített elindítani a „Pénteken a jövőért” FFF kezdeményezést, annak a lendületes nemzetközi iskolai sztrájkmozgalomnak, amely tiltakozik az éghajlati válság elleni fellépés hiányáról. Megosztja a négy első lépést, amelyet bárki megtehet, függetlenül az életkorától, hogy klíma aktivistává váljon. 

“Ez nem egy generáció feladata. Ez az emberiség számára végzett munka” – mondja.”

Miért kellene klímaaktivistának lenned? - Luisa Neubauer from ClimeNews on Vimeo.

Igen, jól látjátok mindannyian ez kemény meló lesz, nem piskóta de a cél nemes, és elnézve a fiatalok elszántságát mindenképpen bizakodhatunk. De ahogy Luisa is mondta, ez nem csak a gyerekek feladata. Felnőttként, partnerként kell viselkednünk végre velük, hogy segíthessünk nekik leváltani az idejétmúlt és haszontalan rendszert, nem csak politikailag, hanem ,gazdaságilag is.

 Hiszen, előbb - utóbb úgyis rá fogunk kényszerülni és egyáltalán nem mindegy, hogy az ökológiai krízis kellős közepén, milyen globális lépéseket teszünk. Pánikolunk, vagy felkészülve várjuk mi jön?

“Tudod, van egy álmom, ahol a földrajz órákon úgy tanítják a klíma krízist, mint a legnagyobb kihívást, amit megnyertek az emberek, olyanok mint te és én.” – mondja Luisa Neubauer klímaaktivista.

de „Nem fogja más megmenti a mi jövőnket a számunkra. Ez több mint egy meghívás. Terjeszd el a világon”

És legfőképpen csatalakozz Te is a IV. Globális Klíma Sztrájkhoz az egész országban

Végezetül egy gondolat: „Jó magam sem gondoltam, hogy csatlakozni fogok egy ilyen globális mozgalomhoz. Mert jó lehet nem fogok már élni mire a folyamatok végbemennek. De nem lehetek annyira önző, hogy ne gondoljak azokra, akik most még gyerekek vagy azokra, akik még meg sem születtek. Felnőttem, és felnőttként helyesen kell cselekednem, és ez az egész folyamat és kaland rádöbbenti az embert mit jelent az hogy élni és harcolni valami igazán fontosért„

„A hit, akárcsak a félelem vagy a szeretet, ugyanúgy megértendő erők, mint ahogy értjük a relativitáselméletet vagy a valószínűségszámítást. Ezek is olyan jelenségek, amelyek meghatározzák életünk alakulását. Tegnap az életem még egy adott irányba tartott, de ma már egy másik irányba halad. Tegnap még úgy gondoltam, hogy sosem tennék meg olyat, amit ma megtettem. Ezek az erők, amelyek gyakran újrateremtik az időt és a teret, és alakítani és módosítani tudják azt, akinek képzeljük magunkat, már jóval a születésünk előtt hatni kezdenek, majd az elmúlásunk után sem szűnnek meg. Az életeinket és a választásainkat, ugyanúgy, ahogy a kvantummechanika jelenségeit is, pillanatonként értjük meg, minden egyes kereszteződés, minden egyes találkozás egy új, potenciális irányt kínál.” (Felhőatlasz)

Mostani életemre ezek a gondolatok totálisan igaznak bizonyulnak, klímaaktivistaként.

Forrás: https://climenews.com/miert-kellene-klimaaktivistanak-lenned


 

Kommentek

h i r d e t é s