h i r d e t é s

Lázár: 2100 milliárd forint tartozást kell rendeznie az államnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Lázár: 2100 milliárd forint tartozást kell rendeznie az államnak

2018. január 18. - 16:22

 

A szocialista kormányzat alatt kötött PPP-programok szerződéseinek felmondása után a kormány már 1200 milliárd forintot kifizetett - mondta el a kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. - írja a napi.hu.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kormány 2012-ben kezdte el kiváltani a még 2010 előtt kötött PPP-szerződésekből (a közfeladatoknak a közszféra és a magántőke együttműködésében történő ellátásáról szóló megállapodásokból) a privát vállalatokat. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön elmondta, a kormánynak még 2100 milliárd forintot kell megtérítenie ezekre.

Azt is közölte, hogy eddig 1200 milliárd forintot fizettek vissza. Ilyen PPP-szerződésekből épültek tornatermek, autópályák, valamint börtönök is, melyek kapcsán a tárcavezető megjegyezte, hogy sajnos nem azok ülnek benne, akik megkötötték az ezekről szóló megállapodásokat.

Februárban dönthet a parlament a STOP Soros törvénycsomagról

Februárban dönthet az Országgyűlés az illegális bevándorlás elleni újabb, az ország biztonságának növelése érdekében szükséges törvénycsomagról

- közölte Lázár a budapesti sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a kormány fontosnak tartja, hogy az illegális migráció szervezésében, támogatásában részt vevő, külföldi forrásokban részesülő szervezetek átláthatóbban működjenek. Ezért kezdeményezi a regisztrációs kötelezettségüket, a külföldi támogatásaik után 25 százalékos illeték fizetését - amelynek összegét a határvédelemre költenék -, valamint a kitiltással azonos következményekkel járó idegenrendészeti távoltartás alkalmazásának lehetőségét.

Lázár János megjegyezte: mivel a törvény csak a jövőre nézve lépne hatályba, ezért kiváló alkalom lehet arra, hogy Soros György abbahagyja Közép-Európában az illegális migráció finanszírozását.

A tárcavezető arra is kitért, hogy Magyarország tavaly csaknem 1300 embernek biztosított oltalmat.

Aki bajban van, annak segítünk

- hangoztatta.

Csökken a csok-ügyintézéssel kapcsolatos bürokrácia

A kormány megkönnyíti a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos ügyintézést

- közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János jelezte: a bürokratikus akadályok csökkentéséről két hét múlva dönt a kormány.

Megerősítette azt is: a kormány célja, hogy tíz éven belül ne legyen szüksége az országnak importáramra, s ehhez a földtulajdonosoknak engedélyt és kedvezményes hitelt biztosítanak kis teljesítményű napelemparkok létrehozásához.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány jóváhagyta a 450 kilométeres Budapest-Kolozsvár gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait.

napi.hu/MTI

 

 


 

h i r d e t é s