h i r d e t é s

Légtérkorlátozást vezettek be a Duna érintett szakaszán a Hableány mentési munkálatai idejére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Légtérkorlátozást vezettek be a Duna érintett szakaszán a Hableány mentési munkálatai idejére

2019. június 10. - 06:44

A Terrorelhárítási Központ (TEK) felhívja a lakosság figyelmét, hogy a Hableány termes személyhajó mentési munkálatai és a kutatás miatt a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője a Duna érinett szakaszán a légtér korlátozását rendelte el 2019. június 3-tól 2019. június 16-án éjfélig.

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

A légtérkorlátozás területi hatálya - hozzávetőleg - Budapesten, az Árpád hídtól északra 1 km-re kezdődik és délen egészen Paksig húzódik, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 km. 

A határokat a TEK honlapján az Aktuális menüpontban közzétett grafikák szemléltetik, illetve a légtérkorlátozás pontos oldalhatárai a HungaroControl Zrt. napi légtérfelhasználási tervében ellenőrizhetők (https://ais.hungarocontrol.hu/legterfelhasznalasi-terv). 

A jelölt időszakban a pilóta nélküli légi járművel (drónnal) végzett repülés nem engedélyezett, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja. 

A korlátozott légtérbe történő engedély nélküli bereptetés közigazgatási hatósági, vagy büntető eljárást von maga után. 

A roncs kiemelésének előkészítése továbbra is folyamatban van, két emelőheveder behúzása már megtörtént, jelenleg azok igazítása és stabilizálása zajlik. (OS)