h i r d e t é s

"Legyél gyorsabb a ráknál!"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Legyél gyorsabb a ráknál!"

2018. július 14. - 08:15

 

Nyolc országon át tekernek az onkológusok, hogy tudatosságra bírják a nőket!

2018. június 14-én, szombaton -az ESGO (European Society of Gynecological Oncology) és az ENYGO (European Network of Young Gynae Oncologists) szervezésében - magyarországi állomásához érkezik a „Ride for Women” elnevezésű figyelemfelhívó kerékpártúra.

A kezdeményezés 2014-ben indult ésidén először Magyarországot is érinti. Az útvonal Észtország, Lettország, Litvánia, Belorusszia, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Ausztria.

A példamutatás szándékával a túra során megközelítőleg 20 onkológus tekeri végig a távot, hogy ráirányítsa a figyelmet a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, és a nőgyógyászati daganatok korai felismerésének jelentőségére. A méhnyakrák az egyetlen olyan rákos megbetegedés, mely védőoltással és rendszeres szűrésekkel megelőzhető. További céljuk, hogy ösztönözzék a betegség alatti és utáni tudatos életvezetést, és bíztassák az érintett nőket az életmódváltásra, kiemelve a sportolás és az étkezés fontosságát is.

A nemzetközi kampány szervezésében és lebonyolításában részt vállal a Mályvavirág Alapítvány is, mely hazánkban az egyetlen olyan civil szervezet, amely a méhnyak- és petefészekrákos nőkért tevékenykedik. "A kerékpár egy jelkép. A  kerékpár segít bennünket az előre haladásban, hogy „gyorsabbak lehessünk a ráknál”. Ahhoz, hogy legyőzzük ezt a betegséget, szüksége van azonban Magyarországnak egy jól kialakított nemzeti rákstratégiára is, egy olyan keretre, amelyben a női daganatos betegségek is kiemelt és határozott szerepet kapnak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a jelenlegi rákstratégia átdolgozása, vagy az új stratégia kialakítási folyamatába bekapcsolják a betegszervezeteket, hiszen mi vagyunk azok, akik a betegeket minden körülmény esetén elérjük, akik a nyelvükön beszélnek és meghallják, segítik őket! "- hangsúlyozta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A budapesti szakaszon a kerékpározás 2018. július 14. reggel 9,00 órakor indul az Országos Onkológiai Intézettől, ahol minden résztvevő egy fehér zászlót kap, amire ráírhatja annak a nevét, akiért, vagy akinek az emlékéért teker.  Az onkológusokat az Akváriumig kísérik, ahol egy szimbolikus lila, régi bicikli fogja várni az érkezőket, mintegymaradandó jelképeként ennek a programnak. Abeérkezők itt szúrhatják le kis zászlóikat. Az onkológusok Budapest után Ausztriába mennek tovább, ahola túra végállomásához ér.


 

h i r d e t é s