h i r d e t é s

Lerombolták az otthonát annak az iráni sportolónőnek, aki hidzsáb nélkül versenyzett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lerombolták az otthonát annak az iráni sportolónőnek, aki hidzsáb nélkül versenyzett

2022. december 04. - 05:59

Lerombolták Elnaz Rekabi iráni hegymászó családi házát, írja a BBC.

Elnaz Rekabiról a versenyen készült felvétel részlete - Forrás: Telex

A sportoló azért került a figyelem középpontjában, mert fejkendő nélkül versenyzett egy nemzetközi versenyen, annak ellenére, hogy iráni nőknek hajukat fejkendővel vagy hidzsábbal, karjukat és lábukat pedig laza ruházattal kell takarniuk. A női sportolóknak akkor is be kell tartaniuk az öltözködési szabályokat, amikor hivatalosan képviselik Iránt a külföldi versenyeken. Rekabi később Instagram-videóban kért bocsánatot, és mondta azt, hogy a fejkendője csak leesett, de a BBC értesülései szerint a bocsánatkérést rákényszerítették.

A közösségi médiában most kezdett el körbejárni egy videó, ahol a ház romjai láthatók, illetve Rekabi bátyját is mutatja a kamera, ahogy sír, de nem tiszta, hogy milyen körülmények között történt a pusztítás. A kormányellenes aktivisták szerint bosszú történt, a félhivatalos Tasnim hírügynökség viszont azt mondja, hogy ugyan a házat valóban lebontották, de ennek az az oka, hogy a családnak nem volt érvényes engedélye az építkezésre.

Nem tiszta az sem, hogy mikor készült a videó, a Tasnim szerint még azelőtt, hogy Rekabi fejkendő nélkül versenyzett volna.

Rekabit nagy tömeg fogadta a teheráni repülőtéren a dél-koreai verseny után, hősnek kiáltották ki a tettei miatt. Fejkendő nélkül érkezett a repülőtérre is, haját fekete baseballsapkával és kapucnis pulcsival takarta. Másnap ugyanilyen ruhában találkozott az iráni sportminiszterrel.

A BBC forrása szerint Rekabit az iráni Nemzeti Olimpiai Bizottság egyik szobájában tartották fogva civil ruhás ügynökök jelenlétében, mielőtt a miniszterrel találkozott volna.

 

Iránban Mahsza Amini 22 éves kurd nő halála nyomán robbantak ki megmozdulások. Aminit szeptember közepén vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem az előírás szerint viselte a kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt megverték a rendőrautóban, majd kómába esett, és három nappal később egy teheráni kórházban meghalt. Egy közelmúltban közzétett halottkémi jelentés szerint Amini halálát nem ütések, hanem „egyéb betegségek” miatt fellépő agyi oxigénhiány okozta.

Iránban a történtek után hatalmas méretű tüntetéshullám tört ki.

(Telex)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky