h i r d e t é s

Létfenntartás

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Létfenntartás

2021. május 05. - 09:16

 

Orbán, nagyon ügyesen, a saját szavazóival (és persze mindannyiunkkal) fizetteti meg a megválasztása költségeit (is).

A módszer: azt az illúziót kelteni az emberekben, hogy sikeres kormányzása, a hasító gazdaság eredményeként jobban élnek, mint más kormányok idején.

Holott nem erről van szó! Különféle akciókkal olyan költekezési kampányokba kergeti az embereket, melyek miatt úgy gondolják, hogy jobban élnek, biztosabb a jövőjük. Helyette évtizedekre eladósodnak, a jövőjük, a gyerekeik jövője terhére.

De hát, ez csak utólag fog számukra kiderülni. Mert ahhoz, hogy fölismerjék a csapdát, gondolkodni kéne! És egy nálunk ismeretlen polgári erény: a mértékletesség! Hogy addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

(Olyan ez, mint a viccben: a német újgazdag felelősségre vonja Albionból importált főkertészét: miért nem olyan zöld a pázsit, mint Angliában? Ahhoz ötszáz évig öntözni kell!)

Helyette megvesszük a jövedelmi viszonyainkhoz egyáltalán nem passzoló SUV-ot (ha Kákonyi Fülöp furikázhat negyvennyolc milliós Mercedesben, akkor nekem is jár valami!), nagy házépítésbe fogunk, költjük a pénzt mindenre, amire nem futná! Orbán bankjainak pénzét, a saját hasznára. Orbán építőipari- és egyéb cégei profitját növelve.

2002-ben, a választások előtt Orbán hajszolt bele több tízezer embert a devizahitel-konstrukcióba, mely pénzből pompásan gyarapodtak, csak sajna a kevésbé tehetősek, akik később nem tudták kivásárolni a tartozásukat, máig nem tudnak kikeveredni az adósságcsapdából, a felvett hitelnek már eddig az ötszörösét-nyolcszorosát visszafizetve sem.
Az akkori választás megnyeréséhez ez nem volt elég, de ahhoz igen, hogy Orbán az egész akciót Gyurcsány nyakába varrja – aki érthetetlen módon e karaktergyilkosság ellen se védekezett – és a közvélemény szemében, devizahitel ügyben a mai napig ő a bűnös.(Más kérdés, hogy ott folytatta, ahol Orbán abbahagyta, tehát ő is sáros.)

2014-ben Orbán a választásokat a rezsicsökkentés nevű szélhámossággal nyerte meg, melynek folytán ugyan néhány tízezer forintot megspóroltak a háztartások
– az Európában ezzel együtt is legmagasabb, tehát megtakarítás helyett valójában vastagon ráfizetünk elvtársak – közmű-szolgáltatási díjakból, de az akció a szolgáltatók műszaki-karbantartó-fejlesztési forrásait . mint tudható volt - elvitte.
Ma már, például Szolnok megyében a szolgáltatás biztonsága jutott veszélybe. Orbán energetikai cégei pedig szépen tarolnak, vastagodnak.

Most, a jövő évi választások előtt, gazdasági krach és a járvány szorításában Orbán megint nem a munkájukat, jövedelmüket, megélhetésüket vesztő százezrek közvetlen megsegítésével operál, hanem a fogyasztásra ösztökéli az embereket: ha költötök, úgy érzitek, jobban éltek! Saját tőke nincs? Vegyél föl hitelt!
Teljes gőzzel, orrba-szájba folyik a lakosság győzködése, hogy újra adósodjon el. Orbán bankjainak (is), mellesleg.
Felnőtt egy új generáció, az már, ha a családja nem volt érintett, kevésbé emlékszik a devizahitelesek kálváriájára.

Vegyél ezt, építs azt, hiszen megteheted! Jobban élsz! Majd visszafizeted, ezzel most ne törődj! Adunk támogatást is!
Lakásépítésre, felújításra hárommilliót. Számlával igazoltan!

És a boldog hitelfelvevő-építkező nem gondol bele, hogy hárommillióval túrót se ér! Pláne, ha számlát is kell kérnie! Ennyiért maximum egy konyhabútort vehet.

Arra se gondol, hogy máris kezdenek felfelé kúszni az induló kamatok, illetve a THM. Fél éve még 4,8-9 százalékra adták, a személyi kölcsönöket, most már 9-16 százalékra.

És a sok ostoba, tájékozatlan ember megint beugrik az ócska trükknek.
Nem tűnik fel, hogy a tíz százalék körüli átlagos jövedelemnövekedést (inkluzíve Mészáros and Co) régen elvitte a vágtatni kezdő infláció, melynek számításából most kivették a jövedéki termékeket, hogy jobban mutasson.

Nem tűnik fel, hogy a különféle adó- és hitelkedvezmények, támogatások érdemben a jobb módúak számára nyújtanak megtakarítást, az alacsonyabb jövedelműek egyszerűen nem tudják igénybe venni.

Csak azt látják, hogy a Gondoskodó Atya és Gondoskodó Családügyi Minisztere a szívén viseli a sorsukat. Hát miért ne szavaznánk rájuk?

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s