h i r d e t é s

Letudtuk lassan a hidegfrontot, egyre derűsebb napok közelednek a hétvégéig

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Letudtuk lassan a hidegfrontot, egyre derűsebb napok közelednek a hétvégéig

2019. március 28. - 06:05

 

Csütörtökön délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, gyorsan melegszik a levegő. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Csapadék nem várható.  Délután a napos időszakok mellett egyre több gomolyfelhő is megjelenik az égen, de ezekből csapadékra nem kell készülni. Élénk lesz az északi szél, a csúcshőmérséklet 10, 15 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön már országszerte fokozatosan gyengül az előző napokban tapasztalt tartós szélterhelés mértéke, a, illetve a növekvő pollenterhelés azonban veszélyeket rejt. - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön napközben eleinte még a napok óta élénk, de már fokozatosan mérséklődő szél okoz panaszokat akkor, ha a Dunántúlon vagy a Tiszántúlon él, a középső tájakon azonban már reggeltől kedvező lesz az élettani helyzet. Az említett szelesebb tájakon éjjel még előfordulhat alvászavar és nyugtalanság, illetve idegi feszültséget is tapasztalhat, azonban egyre inkább csak délelőtt lesz jellemző. Amennyiben az érintettek közé tartozik, fogyasszon több folyadékot a nap folyamán, és lehetőleg tudatosan kerülje a stresszes helyzeteket.

Jó hír, hogy az előbb említett panaszok fokozatosan megszűnnek, az ország nagyobb részén pedig alapvetően kedvezően alakul az élettani helyzet. A szép időben javul a koncentrálóképesség, ennek következtében a teljesítőképessége is jobb lesz. A napsütés hatására kellemesen alakul a komfortérzet, azonban a hűvösebb reggelen még nagy lesz a megfázásveszély.

Ha vérnyomás-problémákkal küzd, délelőtt enyhébb rosszullétet tapasztalhat – ez különösen a mélyebb völgyekben élőknél lehet jellemző. Reggelente hűvös van, a megfázás elkerülése érdekében ne hagyja otthon a vastagabb ruhadarabokat. A réteges öltözet javasolt, délután ugyanis a napos időben jelentősen javulhat a hőérzete. A szabadtéri tevékenységek során ingadozó hőérzetre készüljön, különösen akkor, ha a keleti, illetve a középső országrészben tölti a napot.

A pollenterhelés az előzőekben csak átmenetileg mérséklődött: allergiásként ma ugyan csupán enyhébb tüneteket tapasztalhat, a következő napokban azonban hirtelen növekedés várható a pollenkoncentrációban. Ha a kőrisre, a juharra, vagy a tiszafafélékre allergiás, akkor péntektől már intenzív panaszokkal számoljon.

A közlekedés során eleinte néhol még az élénk szél lehet zavaró – utóbbi inkább a kerékpáros közlekedést akadályozhatja. A reflexek tompulnak, a napsütés pedig alacsony napállás idején elvakíthatja – viseljen napszemüveget a közlekedés során!

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, migrén, ízületi panaszok, fáradékonyság.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s