h i r d e t é s

"Leugatta a fejét, aztán elküldte mindenki szeme láttára"

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

"Leugatta a fejét, aztán elküldte mindenki szeme láttára"

2022. szeptember 28. - 07:45

Mi történt a toborzótisztre leadott lövés előtt? 

Ruszlan Zinyin

Szomorúan fordítgattam a https://www.svoboda.org/ cikkét, nemcsak a történtek miatt és Oroszország lehetetlen, tragikus világpolitikai helyzete miatt, hanem azért is, mert a 80 ezres Uszty-Ilimszkben jártam hajdanán. Mikor is? A harmadik évfolyam utáni nyáron, immár több mint 41 éve. Épült a cellulózkombinát - én is építettem...

Uszty-ilimszk városában (Irkutszi terület) egy 25 éves helyi lakos, Ruszlan Zinyin lövöldözött a városi kiegészítő parancsnokságon. Néhány lövést adott le Alekszandr Jeliszejev toborzótisztre. A súlyos állapotba került sérült újraélesztés alatt áll. A fiatalembert lefogták az Orosz Gárda munkatársai, elkezdődött a nyomozás az ügyben.

Ruszlan Zinyin édesanyja a Сибирь.Реалии-nak elmondta, hogy aznap a fia kétszer jelent meg a parancsnokságon – reggel megpróbálta kideríteni, hogy a legjobb barátja miért kapott idézést, pedig nem szolgált a hadseregben. Válaszul a toborzótiszt, a szemtanúk szerint, leugatta (обматерил) Zinyin fejét, aki később fegyverrel tért vissza.

„Hogy jutott be a fegyverrrel akadálytalanul”

Ruszlan Zinyin az uszty-ilimszki kiegészítő parancsnokságon szeptember 26-án helyi idő szerint 14.00 óra körül nyitott tüzet. A beidézett férfiak előtt mondott mondott éppen beszédet a parancsnok. Az incidensről rögtön értesült a média. Az esetről készült videófelvételen egy fiatalember lép a szónoki emelvény mögött álló tiszt közvetlen közelébe és saját készítésű fegyverével lövést ad le, a tiszt elesik. A tettes ezután ordít: „mindenki kifelé”, az emberek pánikszerűen kirohannak. Mielőtt lőtt volna, Zinyin a szemtanúk szerint azt mondta: „Most mindjárt mindnyájan hazamegyünk.”

A következő videón, amit a vizsgálóbizottság közzétett, egy szőke hajú fiatal férfi térdel vadászöltözetben. Kezét hátra feszítik a gárdisták. A fogvatartott Ruszlan Zinyinnek mutatkozik be, azt mondja, 25 éves, a munkahelyét firtató kérdésre azt válaszolja, munkanélküli.

Марина ЗининаMarina Zinyina azt mondja, hogy a lövésekről a hírekből értesült, de hogy Ruszlan a katonai parancsnokságra ment, már reggel tudta.

– A fiam az utóbbi időben a nagymamánál lakott, reggel azt mondta neki, hogy önkéntesnek jelentkezik a parancsnokságon. És eltűnt. Ebéd körül telefonáltunk neki, de nem vette föl – mondja Marina Zinyina. – A hírekből tudtam meg, hogy ő lőtt. Azóta sokkos állapotban vagyok, hogy a videón megláttam a fiamat.

Ruszlant nem idézték be, de tegnap a legjobb barátja kapott idézést. Nagyon elkeseredett, felháborodott, hogy idézést küldtek, pedig a barátja nem szolgált а seregben. Állandóan ismételgette: „Azt mondták részleges mozgósítás lesz, de végül mindenkit bezsuppolnak.

A nevét megnevezni nem kívánó szemtanú elmondta, hogy Ruszlan Zinyin valóban megjelent reggel a parancsnokságon, aztán ebéd tájt újra.

– Összezördültek a tiszttel. Az leugatta a fejét és mindenki előtt elküldte. A beszélgetés így kezdődött: „Miért hívják be azokat, akik nem voltak sorkatonák? A barátom kapott idézést, pedig még sorozáson sem volt. A tiszt elküldte őt ezekkel a szavakkal: „Majd mindjárt be****lak, mész a barátod helyett!” A szemtanúk megjegyzik, hogy Zinyin hozta a saját készítésű pisztolyt a parancsnokságra.

– Mesebeszéd, hogy önkéntesnek jelentkezett, és miután fegyvert kapott, elkezdett lövöldözni. Megvolt a sajátja (самопал). Ki adott volna neki az első nap lőfegyvert a kezébe? A kérdés az, hogyan tudott bejutni fegyverrel minden akadály nélkül, persze ott még fémkereső sincs – mondja egy helyi lakos. Zinyin édesanyja nem tudja, hol szerezte fia a fegyvert, nála és a nagymamánál nem láttak ilyesmit.

Zinyin kihallgatása után a nyomozók közölték, hogy az akciót az után határozta el, hogy idézést kapott 21 éves unokaöccse, Vaszilij Gurov. Ruszlan azt is elmondta, hogy 2022 márciusában a különleges műveletben 19 évesen meghalt Danyiil, a legjobb barátja.

„Munkanélküli, fát fuvaroz, üvegfúvó”

Uszty-ilimszk – kis iparváros az Irkutszki terület északi részén (80 ezer lakossal), 900 km-re Irkutszktól. 1966-ban alapították az Angarán épülő Uszty-Ilimszki Vízerőművel együtt. A lakosok többsége ma az „Ilim” cellulózgyárban dolgozik vagy a félhivatalos favágásokon, erdőrészeken. A fiatalság irkutszki vagy máshol folytatott tanulmányai után jó munkalehetőségek hiányában Uszty-ilimszkbe ritkán tér vissza.

Volt kollégái szerint Ruszlan hosszú ideig faanyagot fuvarozott nem hivatalos minőségben. Értett a gépekhez, szerelt – mondja Alekszandr. Egy ideig édesanyjával üvegfúvó műhelyt tartottak fenn, ott is dolgozott, de aztán csődbe mentek, ha jól tudom. Hogy mit csinált az utóbbi időben, nem tudom. Talán a favágásokon dolgozott. Itt mindenki munkakönyv nélkül, feketén dolgozik. Összességében rendes, normális volt, nem ivott, jól, szorgalmasan dolgozott. Lelkileg nem volt sérült. Nem tudom, hogyan s miért juttatták idáig. Ezzel a mozgósítással nálunk mindenki megőrült. Egyesek félnek, hogy mindenkit berántanak, mások ordítanak, „menni kell, minél gyorsabban be kell fejezni ezt”, de ennek ellenére nem jelentkeznek önkéntesnek, várják a behívót. A helyiek szerint Uszty-Ilimszkben 4 nap alatt mozgósítottak már kb. 300 embert – a többség az idézést nem otthon, hanem a munkahelyén kapta meg.

– A rendelőintézet tele van az orvosi vizsgálatra érkezőkkel. Általában betegségek kimutatása a cél, de van, aki szívesen megy. Főleg az idősebbek, a fiatalok inkább szeretnének kimaradni…

(A radiosvoboda cikke alapján)/Peragovics Ferenc


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky