h i r d e t é s

Leveszik a magyarokat az EU-s külpolitikáról, Várhelyi Olivér a közlekedési ügyeket kaphatja a bővítés helyett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Leveszik a magyarokat az EU-s külpolitikáról, Várhelyi Olivér a közlekedési ügyeket kaphatja a bővítés helyett

2019. november 06. - 12:00

 

Az Európai Parlament frakcióiban egyre többen mondják, hogy nem jó ötlet Várhelyi Olivérre bízni a bővítési és szomszédságpolitikai ügyeket. - írja a 168ora.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Szecsődi Balázs

Orbán Viktor jelöltje ehelyett a kevésbé jelentős portfóliót, a közlekedési ügyeket kaphatja meg az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottságban

– értesült a 444.

A jelenlegi információk szerint az eredetileg Várhelyi Olivérnek szánt feladatokat a román biztosjelölt irányíthatja.

A cserének két fő oka van. Az egyik, hogy Orbán-kormány folyamatosan megvétózza az egységes EU-s állásfoglalásokat, mint az történt legutóbb Törökország katonai offenzívájának elítélésekor is. A másik, hogy nem túl jó a megítélése annak sem, hogy Orbán októberben Bakuban a Türk Tanács tagországainak előre ígéretet tett arra, hogy az EU-tól jobb partneri viszonyra számíthatnak a jövőben. Ez azért kellemetlen megjegyzés volt, mert Várhelyi, ha meg is kapná az egyre inkább távolodó külügyi feladatokat, a kinevezése után minden formális kapcsolata megszűnik a kabinettel, és az EU-t kell képviselnie, nem pedig a magyar miniszterelnök ígéretei szerint cselekedni. 

Várhelyi a 444 értesülései szerint már felkészült a cserére, amelyről Orbán és Von der Leyen egy ideje egyeztetéseket folytat. Hozzáteszik, hogy értesüléseik szerint

a biztosi kinevezéseket lassítja, hogy Orbán valamiféle kompenzációt vár el az Európai Bizottság elnökétől, hogy csekélyebb feladatokat kaphat jelöltje.

168ora.hu


 

h i r d e t é s