h i r d e t é s

Lézerfegyverrel „lőtt” egy Fülöp-szigeteki hadihajóra a kínai haditengerészet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lézerfegyverrel „lőtt” egy Fülöp-szigeteki hadihajóra a kínai haditengerészet

2023. február 13. - 12:38

A Fülöp-szigetek BRP Malapascua nevű hajója épp utánpótlást szállított a Dél-kínai-tengeren, amikor egy kínai hadihajó kétszer is lézerrel „lőtt rá”, majd veszélyes távolságra közelítette meg azt.

Forrás: Philippine Coast Guard/Facebook

A Fülöp-szigeteki parti őrség szerint a múlt hét folyamán Kína egyik hadihajója lézerfegyverrel célzott a parti őrség hajóján lévő legénység néhány tagjára a Dél-kínai-tengeren. Emellett a kínai hajó veszélyes mértékben, 137 méterre közelítette meg azt.Forrás: Philippine Coast Guard/Facebook

Az incidensről a parti őrség több felvételt is megosztott a Facebook-oldalán. Ezek egyikén a zöld lézersugarat is látni. A kínai külügyminisztérium a CNN beszámolója szerint hétfőn közölte, hogy a Fülöp-szigeteki hajó „a kínai fél engedélye nélkül behatolt a Renai-zátony vizébe”. Vang Venpin szóvivő szerint Kína a nemzeti és a nemzetközi jogokkal összhangban védte meg szuverenitását, azt azonban nem részletezte, hogy ez pontosan milyen lépéseket jelentett.

Kína a Dél-kínai-tenger szinte teljes területét magáénak akarja tudni, beleértve egy 100 kis szigetből és zátonyból álló szigetcsoport is. Ezekre azonban részben vagy egészben a Fülöp-szigetek, Malajzia, Brunei és Tajvan is igényt tart.Forrás: Philippine Coast Guard/Facebook

A Fülöp-szigetek ezt a területet Nyugat-Fülöp-tengernek nevezi. 1999-ben egy utánpótlás szállítására szolgáló hadihajót (BRP Sierra Madre) szándékosan horgonyzott le az egyik sziget közelében, ami azóta is ott áll. Február 6-án a BRP Malapascua a BRP Sierra Madre legénységének szállított utánpótlást, amikor a kínai hadihajó megtámadta.

A parti őrség jelentése szerint Kína kétszer vakította el a Malapascuát, ami a legénységének egy részénél átmeneti látásvesztést okozott.Forrás: Philippine Coast Guard/Facebook

CNN szerint nem ez az első ilyen incidens. 2022 februárjában a kínai hadsereg egyik hajója egy ausztrál felderítő repülőgépet vakított el Ausztrália északi területe felett, 2019-ben pedig a Dél-kínai-tenger felett történt ilyesmi.

Egy 2018 júniusi jelentés kapcsán amerikai katonai tisztviselők arról beszéltek a CNN-nek, hogy 2017 szeptembere és 2018 júniusa között legalább 20 feltételezett kínai lézeres incidens történt a Csendes-óceán keleti részén. (hvg.hu)