h i r d e t é s

Ma még napos és meleg időre készülhetünk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ma még napos és meleg időre készülhetünk

2022. május 27. - 05:46

Pénteken nyárias időre készülhetünk, lesznek helyek, ahol a 30 fokot is megközelíti a hőmérséklet. Estétől záporok, zivatarok jelzik a változást, a hétvégére pedig komoly, észrevehető lehűlés vár ránk!

A keleti megyékben csökkenni kezd a felhőzet, délelőtt a Dél-Dunántúlon zápor előfordulhat. Napközben közepesen felhős idő várható többórás napsütéssel.
Délutánig csak a Dunántúlon lehet elvétve zápor, majd késő délutántól, kora estétől az Alpokalján és a Délnyugat-Dunántúlon már elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, sőt késő este a szlovén, horvát határ közelében egy-egy heves zivatarra is van esély.
Emellett késő este az északi határ mentén helyenként már gyenge eső is lehet. A nyugati szelet az ország északkeleti felén kísérhetik erős, néhol viharos széllökések, a délnyugati megyékben ugyanakkor - a holnapi zivatarok környezetét leszámítva - mérsékelt lesz a légmozgás.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25 és 31 fok között várható. Késő estére 13 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Otthonmaradós idő lesz a hétvégén

Szombaton az ország déli felében sokfelé kialakulhat eső, zápor, itt lesz hűvösebb, borongósabb az idő. Naposabb időszakok az északi tájakon lehetnek. Többfelé élénk, helyenként erős lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 24 fok között alakul.

Vasárnap északon és a Dunántúlon sokfelé eső, záporok lesznek jellemzők, a kissé szeles keleti, délkeleti tájakon elszórtan alakulhatnak ki záporok. Napközben 13-24 fokra van kilátás, a borús, esős tájakon mérhetjük majd az alacsonyabb értékeket.

Orvosmeteorológia

Pénteken napközben frontmentes idő lesz, éjjel hidegfront érkezik. A front előtt fokozódik a migrénhajlam, estétől pedig egyre többeknél a görcsös fejfájás és egyéb görcsök is előjöhetnek.

A vérnyomás-ingadozás most is jellemző lesz, mint az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság.

A koncentrálóképesség jelentősen, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk.

A szelesebb tájakon élők hőérzete romolhat.

Fogyasszunk legalább napi 2-3 liter szénsavmentes, valamint alkoholmentes folyadékot! A napos tájakon és időszakokban 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s