h i r d e t é s

Macron burkoltan odaszúrt egyet Orbánéknak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Macron burkoltan odaszúrt egyet Orbánéknak

2018. április 17. - 11:26

 

A francia elnök szerint nem lehet Brüsszelt vagy Strasbourgot hibáztatni mindenért.

Forrás: France 3 Régions

A francia elnök azzal kezdte, fontos, hogy vitákat folytassanak, mert csak így tudják felmérni, milyen eltérések vannak az tagállamok között. - írja a 24.hu

Európában a bizalomvesztés, a Brexit továbbra is vita tárgya. Egyfajta polgárháborús jelleg, a nemzeti egoizmus lépett fel. Az illiberalizmus egyre terjed, Európában a felelősségünk egyre nagyobb

– jelentette ki.

Mint mondta, az ipari társadalom alapjai rengenek napjainkban, elég csak a klímaváltozásra vagy a digitalizációra gondolni. Emlékeztetett, hogy hamarosan európai választások következnek és ott fogják végigélni az ideológiai harcot.

Két erős meggyőződése van:

  1. ha a demokratikus vállalásaikat feladják, akkor rossz úton járnak;
  2. új európai szuveranitsát kell felépíteniük, és egyértelmű, határozott választ kell adnunk az állampolgáraik számára, hogy meg tudják őket védeni.

Macron úgy fogalmazott, a demokrácia a legjobb lehetőségük, mert az európai demokrácia az egyéneket, a kisebbségeket tiszteletben tartó liberális demokrácia. Ezt sosem szabad elfelejteni, nem szabad más irányt venniük.

Európának rendkívül fontos, hogy ne erőtlenedjen el a demokrácia. Az európai modell egyedülálló a világon.

– hangoztatta.

Mint mondta, ezeket az embereket befolyásolja a populizmus, ami bénítóan hat. Úgy látja, nem szabad megakadályozni, hogy mindenki a saját útját járja. Építkezés nélkül pedig tilos rombolni. Foglalkozni kell az európai népek haragjával, akik láthatóan a jövőjük miatt aggódnak.

Nem lehet Brüsszelt vagy Strasbourgot hibáztatni mindenért. Sokaknak ez kényelmes lehet, de nem old meg semmilyen problémát. Hiszek a demokratikus választás erejében. Közös kötelességünk, hogy ezt életben tartsuk. Az európai választások előtt egy erős vitát kell lefolytatnunk és innovatív lépéseket kell tennünk

– emelte ki, burkoltan a magyar és a lengyel kormányra utalva.

A francia elnök állítja, az európai ideák védelme nem absztrakt dolog, nem jelenti a saját szuveranitásunk feladását. A migrációra pedig jó választ kell adni.

Azt javasolta, állítsanak fel egy olyan európai programot, ami közvetlenül támogatja a menekülteket befogadó közösségeket.

Beszédét azzal zárta, nem szabad elfelejteni, hogy az elődeinknek mit kellett átélniük. Sokan gondolják, hogy a megszokott konfrontáció mentén kell tovább mennünk, mert a megosztottsághoz szoktunk hozzá, de olyan régióból származunk, ahol a múltunk összeköt.

Nem akarok alvajáró generációhoz tartozni, amely elfelejti a múltját és csak a jelenében él. Mindenkinek megvan a felelőssége ebben. Olyan generációnak szeretnék a tagja lenni, amely megvédi a demokráciát, mert a demokrácia nem kopott el. Olyan generációhoz szeretnék tartozni, amely megvédi az európai szuveranitást, mert ezért keményen harcoltunk, és van értelme.

24.hu


 

h i r d e t é s