h i r d e t é s

Magánjószág

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Magánjószág

2021. február 16. - 06:27

 

Avagy közjószág magánhaszonra.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Orbán "az asszonyság" után, mellyel Karikó Katalint illette, egyben helyre is tette, tudomány ide vagy oda, kijelölve a helyét a keresztény és demokrata fideszes liturgiának megfelelően, megint átment népiesbe, ne mondjam, völkisch szóhasználattal közjószágnak nevezve a gyerekeket.

Tette ezt, és megint ömlengett egy sort a saját nagyszerűségén annak apropóján, hogy 2016 óta a legtöbb gyermek tavaly született széles e hazában.

Orbán dicsősége kettős: mint családbarát politikusé és, mint magánemberé. Mint azt a sajtó bőséges terjedelemben (és teljesen fölöslegesen – nem királyról van szó) tálalta, a família is örvendetesen gyarapodott egy unokával.

A dolog, mármint az unoka születése magánszempontból dicséretes, bár semmi közünk hozzá, viszont jó alkalom volt a PR-ügybuzgók számára Orbánt a kisdeddel fotózgatni, mely megenyhíteni/lelkesíteni volt hivatott a járványba, és annak félrekezelésébe, meg egyebekbe (SZFE, Klubrádió, közpénzek szivattyúzása) belefáradt és beleundorodott publikumot, nem beszélve a hívekről.

Ami mármost a politikai vonatkozású lelkesedést és sikerélményt illeti, azt elfelejtette említeni a Kedves Vezető, hogy a tavalyi teljesítmény (mely talán, legalább részben a karanténnak is köszönhető), még mindig messze nem elégséges. Mármint a népesség növekedéséhez, sőt szinten tartáshoz sem. A szinten tartáshoz szükséges 2,1 "termékenységi arányszám" (ezek a statisztikusok! vágóbarmok vagyunk?) 1,49-ről 1,55-re nőtt. Vagyis túró! Igaz, örvendetes túró!

Orbán mindezek, mármint a saját személyével is példálózó örömtánc ellejtése után kifejtette, hogy "a gyermek közjószág is, azon kívül, hogy saját személyes boldogsága minden szülőnek, egy érték. Akik ilyen életformát választanak, azokat támogatjuk."

Na, mármost!

 1. A gyermek általában diktatúrákban közjószág, eklatánsan Hitler számára volt az, aki kifejezett hangsúlyt helyezett a születések számának növelésére, természetesen árja szülőktől, az árja faj népességének szaporítása jelszavával tenyészkancának tekintve a német lányokat asszonyokat, praktikusan viszont "szüljetek katonákat a Birodalomnak!" - jeligére.
  Demokráciák szintén figyelemmel követik a lakosság lélekszámának alakulását, mégis, a gyerekszülés – (extrém eseteket leszámítva, például háborús emberveszteségek pótlása érdekében hozott szociális
  intézkedések háború után) helyesen – magánügy.
 2. Ami a gyermekvállalási kedv támogatását illeti, az természetesen nem bűn! Kádár vezette be a GYES-t, a GYED-et, és a többi.
  Ami bűn: társadalmi megkülönböztetés, morális megvetés, kitaszítás és háttérbe szorítás, másodrendű állampolgárként kezelése, büntető adókkal sújtása azoknak, akik saját elhatározásból, vagy egészségügyi, esetleg szociális okokból (akár szándékaik ellenére) nem akarnak/tudnak gyermeket vállalni.
  Jó, nem kapnak GYES-t, GYED-et (vagy hogy hívják most), családi pótlékot, (a zömmel jobb módúak által igénybe vehető, naná!) különféle családi vásárlási kedvezményeket (lakás, autó), rendben van. De adóhátrányba is kerülnek, ami nincs rendben. Mert mások, politikai (választási) okokból edvezményezettek: jobb módú nagyobb családosok – kis jövedelműeknek nincs módjuk igénybe venni a kedvezményt, naná!) kevesebb adót fizetnek.
  Nem beszélve a megbélyegző attitűdről, melyet Orbán folyamatosan közvetít. Mintha bűnözőkről, hazaárulókról lenne szó. Ez a hátrányos megkülönböztetés, megbélyegzés pedig alkotmányellenes! Még Orbán alap-izéjébe is ütközik. Nem, mintha az ilyesmi szokatlan lenne. Van itt már minden. Migránsok és liberálisok, muzulmánok és zsidók, cigányok és románok, meg ukránok, komcsik, amerikai demokraták, brüsszeli Soros-bérencek és hazai szekértolóik, értelmiség am Block.
 3. A gyerek nem közjószág, hanem ember. Mégpedig nálunk sok esetben szociálisan hátrányban élő, magyarán rászorult ember. Ezzel az aprósággal Orbán viszont nem foglalkozik, sőt a karitatív civil szervezeteket is üldözi.
 4. Mellesleg Orbán "közjószága" sületlenség is. A közjószág olyan jószág, melynek fogyasztásából más fogyasztók nem zárhatók ki, annál is kevésbé, mert mindenki számára hozzáférhető, illetve közpénzből finanszírozzák.

Úgyhogy, mindent összevetve azt üzenem Orbánnak e remek újabb péntek reggeli kis zsengéje kapcsán, hogy nem adunk neked katonát! Világért se! Pénzért se! Sőt, pénzért végképp nem!

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s