h i r d e t é s

Magára talált az ősz, lehűlés mellett esőre is számíthatunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Magára talált az ősz, lehűlés mellett esőre is számíthatunk

2019. szeptember 03. - 06:04

 

A keddi hidegfront mögött már sehol sem tér vissza a kánikula, sőt, a hét második felében újabb front érkezése várható. - írja az idojaras.hu.

C7 olvasói fotó

Kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, helyenként esőre, záporra is készülni kell.  Délután nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, de elszórt záporok továbbra is előfordulhatnak. Az északnyugtai szelet erős, átmenetileg viharos lökések is kísérhetik. A legmagasabb hőmérséklet 18, 24 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn frontmentes időben lesz részünk. A hőségben többeknél jelentkezhetnek melegfronttot jellemző tünetek. - írja a meteoklinika.hu.

Kedden nyugat felől érkezik a hőhullámot lezáró, igen erős hidegfront, országszerte jelentős lesz a változás. A tartós hőterhelést most egy másik markáns hatás váltja fel, a szívbetegek rendkívül veszélyeztetettek!

Kedden napközben egyre többfelé erős hidegfront alakítja a humánmeteorológiai helyzetet, ami véget vet a hétvégi strandidőnek. Csak lassan halad kelet felé, a front nyomában pedig hidegfront jellegű tünetek jelentkeznek önnél, amennyiben arra érzékeny. Sokfelé akár 10, 15 fokos is lehet a hőmérséklet-csökkenés, az intenzív változás pedig a frontérzékenyeken kívül másoknak is megterhelő. A vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély. A mindenórás kismamáknál akár a szülés is beindulhat. A keleti tájakon élőket a magas párartalom, azaz a fülledtség is terheli , az idősek, szívbetegek és légzőszervi megbetegedésekben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak.

Északon és nyugaton lehetnek legintenzívebbek a problémák, emellett ott erősebb ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhat. Mindenkinek ajánlott a sok pihenés és a nyugalom, a kimerült szervezetet érő hatások intenzívebben jelentkeznek. A megterhelőbb tevékenységeket inkább halassza el pár nappal, ugyanis néhány napig egy élettanilag nyugodtabb időszak következik a front mögött.

Az UV-sugárzás mérsékelt marad. A hidegfront mögött erősen csökken a levegő pollentartalma, az allergiások átmenetileg fellélegezhetnek. A Tiszántúlon azonban még tapasztalhat tüneteket a parlagfű pollenje miatt.

A közlekedést többfelé csapadék, a csökkent menetstabilitás mellett a letörő faágak is balesetet okozhatnak. Sokfelé nedves, csúszós útszakaszokkal is találkozhat, vezessen lassabban, óvatosan, tartson nagyobb követési távolságot, szükség esetén álljon félre. Keleten a front előtti fülledt kánikulában még szétszórt, figyelmetlen sofőrök is fokozzák a balesetveszélyt.

Vezető tünetek a mai napon: szívpanaszok, görcsös bántalmak, infarktusveszély. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s