h i r d e t é s

Már ma kiderülhet, mennyire komoly Orbán vétófenyegetése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Már ma kiderülhet, mennyire komoly Orbán vétófenyegetése

2020. november 16. - 06:35

 

A néppárti frakcióból egyedül a Fidesz európai parlamenti képviselői nem szavazták meg az EU 2021. évi költségvetéséről szóló parlamenti határozatot – tájékoztatta hétvégén a nyilvánosságot Ujhelyi István a Facebook-oldalán. 

Forrás: Pikrepo

A szocialista EP-képviselő szerint a magyar kormánypárti képviselők a múlt csütörtökön nagy többséggel jóváhagyott állásfoglalásra leadott ellenszavazatukkal "Orbán veszélyes játékát támogatták a hétéves költségvetés vétójával kapcsolatban." Erre enged következtetni Deutsch Tamásnak a büdzsé vitájában elmondott beszéde, amelyben a fideszes politikus élesen kikelt a "baloldal" által támogatott és pénzügyi szankciók lehetőségét felvető "jogállami mechanizmus" ellen. A parlamenti szöveg külön kiemeli, hogy szükség van az uniós pénzeket védő jogállami szabályrendszerre.

Az Unió jövő évi költségvetéséről szóló EP-határozat a képviselő-testület álláspontját rögzíti arról, hogy jövőre a közösségnek mire és mennyit kellene költenie. A jóváhagyást követően a parlamentnek és a kormányokat képviselő EU Tanácsnak együtt kell kidolgoznia a mindkét társjogalkotó számára elfogadható politikai megállapodást, legkésőbb december elejéig. A megszülető egyezségnek tükröznie kell a huszonhetek jövőre kezdődő hétéves büdzséjéről időközben megszületett friss intézményközi kompromisszumot.

A tervek szerint 2021-től a jogállam tiszteletben tartásához kötnék a brüsszeli kifizetéseket, érkezzenek akár az uniós költségvetésből, akár a járványügyi helyreállítási alapból. Az elfogadás előtt álló javaslatokat egy füst alatt hagynák jóvá a tagállamok. A miniszteri szintű EU Tanácsot elnöklő Németország azt szeretné, ha már a nagykövetek hétfői ülésén elvi egyetértés születne a három elemből álló csomagról. Azaz már ma kiderülhet, hogy Orbán Viktor és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki komolyan gondolta-e a vétóval való fenyegetést. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s