h i r d e t é s

Már olyan településeken is tiltakoznak akkumulátorgyár ellen, ahol eddig szóba sem kerültek ilyen beruházások

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Már olyan településeken is tiltakoznak akkumulátorgyár ellen, ahol eddig szóba sem kerültek ilyen beruházások

2023. január 30. - 14:58

Göd, Debrecen, Nyíregyháza, Vác, Gödöllő, Fót, Szigetszentmiklós, Bátonyterenye, Nyergesújfalu Sóskút, Biatorbágy, Salgótarján, Tatabánya, Monor, Jászberény, Miskolc, Pécel, Győr, Iváncsa, Győrszentiván – egy, az interneten fellelhető virtuális térkép szerint ezek azok a települések, ahol az eddigi bejelentések szerint akkumulátorgyár vagy ahhoz kapcsoló alkatrészgyártó üzem létesülhet, illetve már létesült Magyarországon.

Tüntetés Debrecenben - Forrás: YouTube/Debreceni Nap

Ám miközben a kormány arról álmodik, hogy Magyarország a világ első számú akkumulátorgyártó nagyhatalma lesz, addig egyre több helyen lázadnak fel a tervezett helyszínek környékén élő lakosok. Debrecenben tettelegességig fajuló, indulatos közmeghallgatáson fejezték ki az érintettek, hogy nem kérnek egy ilyen beruházásból, szombaton pedig mikepércsi anyukák szerveztek tiltakozó menetet a kínai CATL térségbe települő gyára ellen. A demonstráció a debreceni főtérre érve már legalább ezer fősre duzzadt, a tömeg pedig fennhangon skandálva követelt népszavazást az országba telepítendő akkumulátorgyárak ügyében.

A tiltakozási hullám várhatóan ezen a héten is folytatódik, január utolsó napján ugyanis Nyíregyházán terveznek közmeghallgatást. Noha itt nem akkumulátorgyár épülne, a Boysen Battery Components Hungary Kft. akkumulátortakaró-tartólemez gyártását tervezi az itteni ipari parkban, a helyiek mégis attól tartanak, hogy ez később még kibővülhet, s akár veszélyes üzemet is betelepíthetnek az itteni beruházások mellé.

Aggódnak a hajdúszoboszlóiak is, szerintük a debreceni gyár közelsége a gyógyvizeket is veszélyeztetheti. 

Az önkormányzat ezért határozatban kifejezte aggodalmát a Debrecent és térségét érintő erős környezeti terhelés miatt, amely szerintük nem illeszkedik az itteni hagyományos értékekhez, a mezőgazdasághoz és az idegenforgalomhoz. Döntöttek arról is, hogy független környezetvédelmi szakértőt bíznak meg az engedélyezési eljárás során keletkező dokumentumok áttekintésére, s arra is készek, hogy önálló monitoring rendszert alakítsanak ki a földtani közeg, a talaj, a talajvíz, a felszíni vizek és a levegő minőségének folyamatos ellenőrzésére.

Időközben olyan településeken is akkumulátorgyár-ellenes akciók indultak, amelyek neve eddig szóba sem került ilyen jellegű beruházások kapcsán. Egerben az egriugyek.hu portál indított szavazást „Támogatná-e ön egy akkumulátorgyár Egerbe telepítését” kérdéssel, a helyi DK-szervezet pedig azt kérte a a város önkormányzatától, hogy más ellenzéki vezetésű városokhoz hasonlóan határozatba jelentsék ki: nem kérnek ilyen jellegű beruházásból. Az LMP úgy véli, Szolnok sincs biztonságban, megyei elnökük szerint „akkumulátorgyár-gyanús” Szalay Ferenc fideszes polgármester bejelentése arról, hogy bővíteni szeretnék a helyi ipari parkot illetve hogy – mikét arról a Népszava beszámolt - az államnak át kívánják adni a helyi vízközműveket. (Népszava)