h i r d e t é s

Március 16-án egésznapos, akár határozatlan idejű tanársztrájk is jöhet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Március 16-án egésznapos, akár határozatlan idejű tanársztrájk is jöhet

2022. január 19. - 12:59

 

Kiadtak egy kisokost a munkabeszüntetés szervezéséről és petíciót is indítottak. 

A kép illusztráció! - Forrás: kettosmerce.blog.hu

A közoktatásban, szakképzésben dolgozók már szervezik január 31-i figyelmeztető sztrájkjukat, ami azonban csak az első, szimbolikus lépés lesz. Azt március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés követheti, ha a kormány továbbra sem foglalkozik érdemben a kialakult válsággal.

Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet közösen szervezi a sztrájkot, már közzé is tették a szervezéshez szükséges dokumentumokat. Úgy vélik, a közoktatás elhanyagolt állapotára adandó válaszokat nem halogathatja tovább a kormány.

Kérnek minden szülőt, kollégát, diákot, magyar állampolgárt, hogy segítse tiltakozó akciójukat. Petíciót indítottak, hogy a kormány adjon valós válaszokat követeléseikre, mert minden magyar állampolgárt és a gyermekeket is közvetlenül fenyeget az, ami ma az oktatásban történik.

Mint írták, jelezni kell a döntéshozóknak, "elég volt: itt az ideje megállítani azt a rombolást, ami az elmúlt években jellemezte az oktatást!"

Emlékeztettek rá, a pedagógusok bére a garantált bérminimum szintjén egyensúlyoz, a feltételek egyre tragikusabbak – a kormány szinte csak gyermekmegőrző helyként tekint az állami oktatásra.

Az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak. A nyomorúságos fizetések mellett a túlórákat sem fizetik ki, a tragikus feltételek elriasztják a fiatalokat attól, hogy ezt a hivatást válasszák. 

A szakszervezetek szerint meg kell állítani ezt az ámokfutást, mert egyébként az egyszeri állampolgárnak a jövőben csak súlyos tízmilliókért lesz elérhető az olyan oktatás, amivel gyermeke lehetőséghez juthat. A petíciót néhány óra alatt több mint 4800-an írták alá. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s