h i r d e t é s

Március óta várná a fertőzötteket Csányi Sándor kórháza, de Kásler Miklós nem ad rá engedélyt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Március óta várná a fertőzötteket Csányi Sándor kórháza, de Kásler Miklós nem ad rá engedélyt

2020. április 17. - 06:38

 

Kásler Miklós, a kormány egészségügyért felelős minisztere hetek óta nem adja ki azt a határozatot, amely lehetővé tenné, hogy a Budai Egészségközpont Királyhágó utcai, 120 ágyas kórháza koronavírusos betegeket fogadhasson. - írja a magyarhang.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Bús Csaba

A 24.hu emlékeztet, hogy miközben a miniszter a napokban két kórházigazgatót is leváltott, a más profillal működő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet vezetőjét arra hivatkozva távolította el, hogy nem ürítette ki elég tempósan az intézményt a koronavírusos betegek számára, a Budai Egészségközpont (BEK) március óta teljes készültségben van, de üresen áll.

A tulajdonosok – a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. és az igazgató, Varga Péter Pál családi cége, a Medikomp Kft. – közös döntése alapján egy hónapja, március 15-én léptek kapcsolatba Pintér Sándor belügyminiszterrel, és ajánlották fel a teljes fekvőbeteg-kapacitást az operatív törzs számára. A BEK tájékoztatása szerint azóta az Emmi határozatán kívül minden szükséges engedélyt megkaptak.

Varga Péter Pál intézményvezető a 24.hu-nak elmondta, a működés megkezdéséhez az Emmi miniszterének elrendelő határozata kell. – Ezt a mai napig nem kaptuk kézhez. Április 2-án a miniszterhez címzett kérdésemre azt a választ kaptam, hogy a kórház bevonása az aktuális szükségleteknek megfelelően fog megtörténni, „napokon belül”. Azóta „stand by” helyzetben van a kórház, ami a járványellátást illeti. A kórház területén jelenleg csak a Gerincgyógyászati Központ akut és sürgősségi gerincsebészeti tevékenysége működik egy teljesen szeparált részében.

Az intézményvezető az egészségközpont honlapján korábban azt írta, hogy a járványkórházi működés kifejezetten veszteséges tevékenység a normál működéshez képest, a várható potenciális árbevétel jóval kisebb lesz, mint a megszokott üzletmenetben. A „nagy gazdasági csapás” ellenére azonban a cég működési tartalékaival akár fél évig tartó problémás helyzetet is tudnak kezelni.

A 24.hu megkereste az Emmi sajtóosztályát, hogy miért húzódik hetek óta Kásler Miklós miniszteri engedélyének kiadása, de egyelőre nem kaptak választ.

magyarhang.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s