h i r d e t é s

Márki-Zay Péter előretörése: Csapdába eshet a Momentum és a Jobbiknak is főhet a feje

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Márki-Zay Péter előretörése: Csapdába eshet a Momentum és a Jobbiknak is főhet a feje

2021. október 08. - 18:50

Erősen hullámzik az ellenzéki mező, a DK, illetve az MSZP és a Párbeszéd szövetsége tartja stabilan a pozícióit.

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava

Pár nap alatt lényegében minden borult az előválasztás kulisszái mögött: Márki-Zay Péter beelőzte Jakab Pétert; az "új ember" klasszikus médiatér-foglalással elbizonytalanította a stabilan második helyezett Karácsony Gergelyt – akit előbb szövetségbe hívott, majd tüzet nyitott rá; a Momentum vezetése, hogy saját legitimációját, illetve pártját mentse, favoritot váltott; a főpolgármester végül visszalépett riválisa javára – míg az őt támogató pártok kiszálltak mögüle, illetve az általa az előválasztók figyelmébe ajánlott Márki-Zay mögül is.

Ezeket a személyhez kötött változásokat általában lassabban követi le a pártpreferenciák módosulása, hiszen a pártkötődés kevésbé impulzív, valami – és az énkép szerves része. Most azonban nem ez történt: a pártok népszerűségének mozgása szinte "valós időben" követte le az előválasztás kacskaringóit.

A Publicus Intézet kutatása (amely a Népszava megbízásából készült), azt mutatja, hogy a Momentum és Jobbik őszinte bajban van, a két párt elérte népszerűségi minimumát – a teljes lakosság körében mért támogatásuk alapján vagy hasra esnének az 5 százalékos parlamenti küszöbben, vagy nem (lásd: ábránkat). Hogy ez az eredmény érthető legyen, akkor érdemes visszamenni a kályhához, azaz májushoz, amikor még nem durrant be az előválasztás. Akkor a Jobbik 7 százalékon állt a teljes népesség körében, azaz két százalékpontot (mintegy 160 ezer szavazót) vesztett az utóbbi hónapokban. (Miközben Jakab Péter az első miniszterelnök-jelölti vitáig nagyot ment a karakán ütőember szerepében.) A Momentumot pedig tavasz végén a teljes népesség 6 százaléka szerette, azaz a Fekete-Győr András vezette párt mintegy 80 ezer szavazót vesztett. (Eddig – és ez sokkal jobb eredmény, mint amit a pártelnök produkált az előválasztáson.)

Még egy választói csoport létszám-változásának érdemes figyelmet szentelni, ez az összefogás szavazóké (akiknek nincs pártjuk, pusztán azt szeretnék, ha az összekapaszkodó ellenzéki formációk kormányt váltanának.) Ennek a csoportnak az aránya a teljes népességen belül májusban még 8 százalék volt, most 2 százalékkal kevesebb, azaz eltűnt 160 ezer ember. (nepszava.hu)