fbpx Mást szeretnének az emberek, mint az őket képviselő önkormányzat | CIVILHETES

h i r d e t é s

Mást szeretnének az emberek, mint az őket képviselő önkormányzat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Mást szeretnének az emberek, mint az őket képviselő önkormányzat

2020. május 29. - 13:46

 

Még élnek azok a szekszárdi polgárok, akik mintegy negyven évvel ezelőtt elültették az első fákat arra a területre, amelyre a szekszárdi önkormányzat orvosi rendelőt kíván építeni.

A munkálatok a Tolna Megyei Természetvédelmi Főosztály Természetvédelmi Osztály munkatársainak közbenjárására sikerült megakasztani az építkezést még a tömeges fakivágások előtt. A hivatal egyelőre leállította az építkezést, amelyet azzal indokolt, hogy a fákat, költési időszakban tilos kivágni. Az is megállapításra került, hogy az érintett területen számos védett madár is költ.

Azonban az itt élő emberek nem nyugodhatnak meg, a Szabó Dezső és Béri Balogh Ádám utca lakói számára hiába vált örökséggé és hagyománnyá a zöldítés, a Tolna Megyei Természetvédelmi Főosztály Természetvédelmi Osztály nem tilthatta meg az építkezést, csak annak megkezdését tolhatta ki a madarak költési időszaka utánra.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a zöld területük megmentéséért, eddig 316 magánszemély írta alá azt a tiltakozást, amelyben az építkezés jelenlegi helyszíne ellen tiltakoznak.
Az itt élők úgy érzik, hogy a hivatalok és a politika csatázik a fejük felett.

Alternatívaként új helyszínt is ajánlottak az orvosi rendelő számára és kivétel nélkül az összes, hivatalos beadványukban hangsúlyozzák, hogy nem az orvosi rendelő megépítése ellen, hanem az első rosszul megválasztott helyszín ellen tiltakoznak.

2020. április 30-án a Zöldtárs Alapítvány publikált egy anyagot, amelyben az éghajlatváltozás Szekszárdot érintő egyik legsúlyosabb hatásaóára, a nyári hőhullámos időszakok egyre gyakoribb megjelenésére hívták fel a figyelmet. Ebben 2015. augusztus 31-i mérési adatokat publikáltak, arról a területről, ahol az önkormányzat a zöldfelület csökkentését szeretné a tervezett építkezés miatt. 14 és 15.30 óra között végeztek méréseket. Azokon a részeken, ahol nem voltak fák egészen szürreális értékeket, 46-49°C fokokat mértek, szemben azokkal a területekkel, ahol még megvannak az árnyat adó fák. Az árnyékban, ugyanezen időszakban 33-34,5°C fokokat mértek.

Szekszárdon a hőségnek leginkább kitett városrészek a város lakótelepei. Ezek a többemeletes betonépítmények, a környezetükben levő beton-aszfalt utakkal, parkolókkal a „városi hősziget” jelenség központi helyei. A nyári hőségben egyébként is meleg környezetükhöz képest még 5-10-15 °Cal forróbb hőszigetek a nappal magukba gyűjtött hőmennyiséget éjjel sugározzák ki, ezáltal teszik szinte elviselhetetlenné a nyári lakótelepi életet.

A hőség, a hőhullámok elleni védekezésre alapvetően 3 lehetőség van.

  1. Az emberek jó egészségi állapotuk fenntartásával, megőrzésével, helyes táplálkozással (folyadékpótlással!) és a fizikai aktivitás csökkentésével javítják a hőséggel szembeni tűrőképességüket.
  2. A ház, a lakás felmelegedésének csökkentése, hőszigeteléssel (pl. nyílászárók), légkondicionálással, éjszakai szellőztetéssel stb.
  3. A lakókörnyezet hűtése. Erre kiváló lehetőség a környezetünk (kert, közterület, park) zöldítése, fásítása.

Az iratokból kiderül, hogy van olyan területe Szekszárdnak, ahol jelentősebb rombolás, pusztítás és környezetkárosítás nélkül megépíthető lenne a rendelő. És itt jön be az ügybe a politika, mert a 2020. május 15-én a szekszárdi döntéshozóknak címzett levélből egyértelműen kiderül, hogy a vitatott terület határait átrajzolták és megváltoztatták a földhivatali elnevezését. De ettől ez az ingatlan még ugyanaz maradt, mint ami volt, egy sokak által használt, gyalogúttal kettészelt, fás-bokros, mintegy 40 éve fennálló park.

Az itt élők azt is jelezték a hivatalnak, hogy az épület elhelyezése, és a parkoló megközelítése helyének tükrében megkérdőjeleződik az az állítás is, hogy csak 3 fát kellene kivágni.

Véleményünk szerint a hosszú évek alatt kialakított parkosított terület megszüntetése egy orvosi rendelő beruházása, illetve bármilyen építmény felépítése miatt nem egyeztethető össze a környezettudatosság Önkormányzat által vallott, és alkalmazott elveivel.


 

Kommentek

h i r d e t é s