h i r d e t é s

Még drágább az új közlekedési múzeum: csak a tervezés elvisz majdnem 8 milliárd forintot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Még drágább az új közlekedési múzeum: csak a tervezés elvisz majdnem 8 milliárd forintot

2020. június 30. - 06:24

 

Nem csak az épület, hanem a közterület, az élő közlekedés és egy művelődési ház terveit is elkészíti a New York-i központú iroda. - írja a nepszava.hu.

Forrás: Diller Scofidio + Renfro

Szerződést kötött a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az új kőbányai úti épületének tervezésére

– fedezte fel a hvg.hu az uniós közbeszerzési értesítőben.

A dokumentumból kiderült, hogy a Kőbányai úti épületkomplexum tervezési szerződését a tervpályázaton győztes Diller Scofidio + Renfro irodával írták alá 7,87 milliárd forint értékben.

A nyertes New York-i iroda a projektre létrehozott magyarországi leányvállalata a fenti összegből a teljes tervezési folyamatot végigviszi, a vázlattervek elkészítésétől kezdve az engedélyezési tervek elkészítésén át a kiállítási tervezésig. A megbízás magában foglalja a Hungária körúti vasúti megállóhely tervezését, valamint egyéb csatlakozó közterületek rendezését, fejlesztését, illetve a Törekvés Művelődési Ház épülete és környéke tervezését. 

A gigantikus építmény 2025 után készülhet el

Május elején jelent meg az a kormányrendelet, amely összesen összesen 5,7 milliárd forintot biztosított a tervezésre, a beruházás felelőse a Fővárosi Kormányhivatalt vezető Sára Botond. Az új Közlekedési Múzeum, a MÁV korábbi Északi Járműjavítójának dízelmozdony-javító csarnokát felhasználva, annak átépítésével és bővítésével épül meg nagyjából 30 ezer négyzetméteren. A nyertes tervpályázatot egyébként már 2019 márciusában kiválasztották, a szerződéskötés így több mint egy évig húzódott.

Arról pedig már a Népszavának nyilatkozott a múzeumot 2016 óta vezető Vitézy Dávid, hogy a kiviteli tervek 2022 végére készülhetnek el, de nem valószínű, hogy öt éven belül elkészül a létesítmény.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s