h i r d e t é s

Még egy Paks 2-es engedély csúszik

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Még egy Paks 2-es engedély csúszik

2021. június 13. - 11:02

 

A nukleáris bővítési terv újabb hozzájárulásának elbírálását halasztja az engedélyező hatóság.

A kép illusztráció! - Forrás: paks2.hu

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) negyed évvel szeptember végéig kitolta a Paks 2-es beruházás úgynevezett biztonsági övezetének kijelölési határidejét - derül ki a hatóság tegnapi végzéséből. A biztonsági övezet az a terület, amin  belül az atomerőműhöz kapcsolódó létesítményeken kívül más nem építhető - közölte megkeresésünkre Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse. E körön belül némiképp az atomreaktorok normál üzeme közben is magasabb lehet a radioaktív sugárzás szintje az átlagosnál. A szabályok szerint a távolság legalább 500 méter. Ennek kapcsán a környezetvédelmi szakértő felhívta a figyelmet, hogy az első paksi atomblokk átadásakor, a 80-as évek elején a távolság még 3 kilométert tett ki. Ezt 2011-ben csökkentettek "legalább" fél kilométerre. Bár akkor a kormánylépés kiváltott némi értetlenséget, a szakértő nem vonja kétségbe a megalapozó tanulmány szakszerűségét. A döntéshez ugyanakkor hozzájárulhatott, hogy Paks és a környező települések az elmúlt évtizedek során az erőmű felé terjeszkedtek, de már készülhettek Paks 2-re is. A tervezett blokkok falától ugyanis 3 kilométeren belül már mindenképp található néhány belterületi létesítmény. Az 500 méteres távolság lényegében az erőmű kerítéséhez illeszkedik, de a hatóság elvben ennél nagyobb távolságot is megszabhat.

Az OAH-végzés emlékeztet, hogy tavaly június 30-án az állami Paks II Zrt. a "központi", létesítési engedélykérelem benyújtása mellett a biztonsági övezet határának kijelölését és az előzetes nukleárisbalesetelhárítási intézkedési terv engedélyezését is kérte. Tekintettel arra, hogy a szabályok szerint az OAH a biztonsági övezet határait a létesítési engedéllyel együtt jelöli ki, és ez utóbbi elbírálási idejét közel egy hónapja már szeptember végéig meghosszabbították, a biztonsági övezet kapcsán sem maradt választása - hívta fel a figyelmet a Greenpeace szakértője. Magyarán a létesítési kérelem elbírálásának elhúzódása több más hozzájárulás kiadására is kihat. Maga az OAH-végzés a hosszabbítást a benyújtott 75 ezer oldalnyi irat mennyiségével és összetettségével, valamint a létesítési engedély elbírálásának időszükségletével indokolta.

A biztonsági övezet nem tévesztendő össze a különböző súlyosságú események során alkalmazott, a kitelepítést és a növénytermesztést is szabályozó úgynevezett óvintézkedési zónákkal, amelyek távolsága a baleset súlyosságától függ - szögezte le Perger András. Megjegyezendő: bár a Greenpeace a tervet mélységében követi, tapasztalataik alapján azt minden szempontból szükségtelennek és károsnak ítélik.

Hiba az 1-es blokkban

Az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkját június 11-én egy biztonsági rendszert érintő hiba miatt több mint 70 megawattal leterhelték - jelezte tegnap az OAH. A blokk biztonsága nincs veszélyben, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A leterhelés 00:53 perckor indult. A javítást követően a blokk 02:23-kor névleges teljesítményére állt vissza. A hűtést mindvégig biztosították, az előírásokat pedig maradéktalanul betartották. Az OAH-felügyelet folyamatos - szögezte le a hatóság.

Elhúzódhat a törvénymódosítás

A kormánypártok szokatlan módon jegelték az OAH jogállását jövő évtől módosító kormányelőterjesztés elfogadását - hívja fel a figyelmet a Hvg.hu a parlamenti ügyviteli rendszer alapján. Még nem tartottak általános vitát és a kijelölt gazdasági bizottság napirendjén sem szerepelt a terv. Eddig csak a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio adott be egy tréfás javaslatot, miszerint 9 év helyett inkább 4,5 milliárd évre nevezzék ki a hivatal vezetőjét, mert ennyi a 238-as uránizotóp felezési ideje. A május közepi anyag nem kis hullámokat vetett. Papíron növelnék az OAH függetlenségét, amennyiben a szervezet kikerülne a kormány fennhatósága alól és így csak a parlamentnek tartozna beszámolóval. Ám új, elmozdíthatatlan elnökét még a választások előtt Orbán Viktor nevezné ki, mégpedig 9 évre, ami egyszer ugyanennyivel meghosszabbítható. Ráadásul a poszt betöltéséhez elegendő akár néhány éves közigazgatási gyakorlat is. Bár Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy május közepi kormányinfón a tervezetet azzal indokolta, hogy a hatósági függetlenség növelését az EU kérte, ez utóbbi módosítások aligha szerepeltek a brüsszeli kívánságlistán. A mostani fennakadás megfigyelők szerint szintén az uniós egyeztetésekkel függhet össze, de ettől még - akár az őszi ülésszakban - változatlan hatályba lépéssel átcsúszhat a módosítás. Emlékezetes, hogy az OAH főigazgatója, Fichtinger Gyula április végén indoklás nélkül lemondott. A lépés már csak azért is váratlannak számított, mert a létesítési engedélykérelem jelenleg is zajló elbírálása számít a hatóság legnagyobb horderejű feladatának.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s