h i r d e t é s

Még nem kell elraknunk az esernyőt, szerdára is jut a záporokból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Még nem kell elraknunk az esernyőt, szerdára is jut a záporokból

2019. május 22. - 06:04

 

Szerdán délelőtt pár órára kisüt a nap, de a megnövekvő felhőzetből több helyen lesz záporeső, zivatar. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: pixbay.com

Délután további felhőzetnövekedésre kell számítani, az ország bármely részén kialakulhat konvektív csapadék. Erős lesz a nyugati szél. 17, 21 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Szerdán nem érkezik időjárási front, azonban a párás, fülledt időben többeknél jelentkezhet légszomj és nehézlégzés. - írja a meteoklinika.hu

Szerdán az erősen változékony, sokfelé fülledt, csapadékos időben nem érvényesül fronthatás, de megterhelő lesz a humánmeteorológiai helyzet. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, és ez a hangulatán is sokat ront. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is. A magas páratartalom hatására hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a melegebb délutáni időszakban, a megerőltető tevékenységeket, például az intenzívebb sportolást és a megerőltető fizikai munkát most lehetőség szerint kerüljék. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ezért tartózkodjanak zárt térben a vihar elvonultáig.

A fülledt, változékony időben térjen át kímélő étrendre, a nehéz, zsíros ételek helyett fogyasszon friss salátát, gyümölcsöket és a rendszeres folyadék utánpótlásról se feledkezzen meg.

A szabadtéri programokat országszerte záporok, zivatarok zavarhatják, ezért szabadtéri tevékenységek esetén mindig legyen önnél esernyő vagy esőkabát. Az UV-sugárzás mértéke erősen változékony lesz, fontos a megfelelő bőrvédelem.

A pollenterhelés jellemzően a közepes tartományban alakul, de a csapadék elvonulását követő órában átmenetileg felfrissül a levegő, ekkor az allergiásoknak ajánlott egy rövid sétát tenni.

A közlekedést zivatarok nehezítik! A hirtelen érkező nagy mennyiségű csapadék látástávolság romlást eredményez, a nedves burkolaton megnövekszik a féktávolság. Az átmenetileg megerősödő szél rontja a menetstabilitást, vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünet a mai napon: légszomj.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

 


 

h i r d e t é s