fbpx Még pusztítóbb természeti katasztrófák jönnek | CIVILHETES

h i r d e t é s

Még pusztítóbb természeti katasztrófák jönnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Még pusztítóbb természeti katasztrófák jönnek

2020. október 14. - 07:19

 

Egyre több és egyre pusztítóbb természeti csapás jön a klímaváltozás miatt. Erre figyelmeztet a Meteorológiai Világszervezet most közzétett éves jelentésében, amelyet közel húsz tudományos műhely közreműködésével állított össze.

Trópusi vihar a Mexikói-öbölben - Forrás: Euronews / Nikoforos Stamenis

A szélsőséges időjárási jelenségek milliók otthonát, akár életét is veszélyeztetik, így a szakemberek számításai szerint a következő tíz évben 50 százalékkal emelkedik, így körülbelül 150 millió lesz azok száma, akik humanitárius szervezetek támogatására szorulnak.

Az elmúlt fél évszázadban legkevesebb kétmillió ember halt meg az éghajlati viszonyokból eredő, több mint 11 ezer természeti katasztrófában. Összehasonlítva az ezredforduló előtti, illetve utáni két-két évtizedet, az elmúlt húsz évben sokkal gyakoribbá váltak ezek a pusztító légköri jelenségek.

A Meteorológiai Világszervezet arra emlékeztet, hogy óriási jelentőségük van az előrejelző rendszereknek, nagyon sok emberéletet megmentenek, és az anyagi kár is valamelyest mérsékelhetővé válik, ha a hatóságoknak van idejük felkészülni a természeti csapásra.

A bozóttűzet előre jelezni nem, legfeljebb megelőzni lehet, de a fokozódó nyári hőség és szárazság közepette egyre nehezebb. Több millió hektárnyi erdőség ég le évről évre emiatt. Tavalyelőtt Portugáliában, idén év elején Ausztráliában, szeptemberben pedig az Egyesült Államokban okozott felbecsülhetetlen károkat a hetekig tartó tűzvész. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s