h i r d e t é s

Megérkeztek a magyar munkanélküliségi adatok, rengetegen egyáltalán nem kapnak pénzt az államtól

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megérkeztek a magyar munkanélküliségi adatok, rengetegen egyáltalán nem kapnak pénzt az államtól

2020. május 21. - 08:35

 

A koronavírus-járvány miatt rengeteg magyar veszíti el az állását, derült ki az NFSZ adataiból. Az álláskeresők közel fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kap. - írja a portfolio.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Vajda János

2020. áprilisban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 330700 álláskereső szerepelt, ami 69 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest, így 2019. áprilishoz képest az álláskeresők száma 26,5%-kal nőtt. A hivatalos adat megegyezik a Portfolio 3 héttel ezelőtti értesülésével.

Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, amit a jelenleg zajló globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet az előrejelzéseknek megfelelően megtör majd

- áll az elemzésben.

Forrás: portfolio.hu

A LEÉPÍTÉSI HULLÁM GYORSASÁGÁT JELZI, HOGY A HÓNAPBAN ÖSSZESEN 72 EZER ÁLLÁSKERESŐ KÉRTE NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELÉT AZ ILLETÉKES JÁRÁSI/KERÜLETI HIVATALNÁL.

Közülük az első alkalommal regisztrálók aránya 9,8%-ot tett ki, az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 89,6%-kal nőtt.

Április végén 330 ezer fő regisztrált álláskereső volt Magyarországon, ez 50 ezres emelkedést jelent egy hónap alatt – erősítette meg Bodó Sándor, az ITM államtitkára az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján a Portfolio korábbi értesülését.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 129,5 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 39,2%-ot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 180,6 ezer fő (54,6%), felsőfokú végzettséggel 20,6 ezer fő (6,2%) rendelkezett. A középfokú végzettséggel rendelkezők 48,4%-a végzett szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, 26,2%-a szakközépiskolát, 4,4%-a technikumi, 21,0%-a gimnáziumi végzettséggel bírt.

A hónapban 178,4 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 61,8 százaléka álláskeresési ellátásban, 38,2%-a pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

AZ ÁLLÁSKERESŐK KÖZEL FELE (46,0%) SEMMILYEN PÉNZBELI TÁMOGATÁST NEM KAPOTT A HÓNAPBAN.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 8,4%-os növekedést állapíthatunk meg az egy évvel korábbi létszám viszonylatában. A 74,7 ezer tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 22,6%-os aránnyal szerepelt 2020 áprilisában.

Áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,1% volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5%-os értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Budapest (2,3%, illetve 1,8%) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Győr-Moson-Sopron, Pest, Komárom-Esztergom, Csongrád és Fejér megye is.

2020. áprilisban a nyilvántartásban 23,6 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 7,2%-ot jelentett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de e két megye mellett jelentős még Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

A pályakezdő álláskeresők összetétele a következőképpen alakult a megszerzett legmagasabb iskolai végzettség szerint: 46,1%-uknak legfeljebb általános iskolai, 14,3%-uknak szakiskolai vagy szakmunkás, 17,9%-uknak gimnáziumi, 17,2%-uknak szakközépiskolai vagy technikumi, 4,4%-uknak felsőfokú iskolai végzettsége volt.

portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s