h i r d e t é s

Megérkeztek a Plútóról az első felvételek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megérkeztek a Plútóról az első felvételek

2015. február 11. - 08:10
0 komment

 

A 9 évvel ezelőtt útnak indított New Horizons elkészítette első felvételeit a manapság újfent vitatott státuszú, de úgy tűnik, végül mégiscsak törpebolygónak minősített Plútóról.

Január 25. és január 27. között készültek a fotók az űrszonda Long-Range Reconnaisance Imager elnevezésű kamerájának segítségével, több mint 200 millió kilométeres távolságból, így egyelőre a laikus szemnek nem mondanak túl sokat a képek. A feldolgozás még folyamatban van, így nem sokára a nagyközönség számára is izgalmas formátumban válnak láthatóvá a LORRI felvételei.

Mindez azonban csak a kezdet, hiszen a megközelítés egészen július közepéig folytatódik, amikor is a tervek szerint a földi szonda 10 ezer kilométeres közelségbe kerül majd a törpebolygóhoz. Az elkövetkezendő időszakban több száz felvétel készül majd, melyek jóvoltából eddig teljesen ismeretlen információkat tudhatunk majd meg a Plútóról, többek között valószínűleg az a feltételezés is beigazolódhat, hogy a Plútónak és holdjának, a Charonnak közös légköre van.


Fantáziarajz a Plútóról
Forrás: wikipedia
Nagyobb méretért kattintson a képre!

Az űrszonda mindez idáig 4,8 milliárd kilométert utazott a világűrben, sebessége jelenleg óránként körülbelül 50 ezer kilométer. A nagy sebesség problémákat is okozhatna az expedíció sikerességét illetően, azonban nincs ok az aggodalomra, hiszen a New Horizons képes irányba állító manőverekre is (OpNav-manőver), melyek közül az elsőt március 10-én fogja megkísérelni.

A szonda állapotával kapcsolatban az információk nagyjából 5 óra alatt jutnak el a Földre, így egészen pontosan tudják a programban részt vevő tudósok, hogy aktuálisan mi történik a New Horizonsszal, mely egyébként utazása során többször is hibernálja magát, majd a programjában előírtaknak megfelelően újraindítja műszereit. Energiaellátásért egy radioizotópos termoelektromos generátor felel, melynek teljesítménye a 2006-os kilövéskor 250 watt volt, ám ez a szám 4 évente 5%-kal csökken.

A rádiójelek Földre juttatásában egy 2,1 méter átmérőjű parabolaantenna játszik szerepet, mely eddig tökéletesen üzemel a szonda valamennyi alkatrészéhez és eleméhez hasonlóan.


 

h i r d e t é s