h i r d e t é s

Megfosztották a mandátumától a zuglói képviselőt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megfosztották a mandátumától a zuglói képviselőt

2015. március 20. - 16:20
0 komment

 

Méltatlannak nyilvánította a zuglói testület csütörtökön Várnai Lászlót, a CivilZugló egyesület képviselőjét.

Ez azt jelenti, hogy az egykori adótartozása miatt megszüntették a képviselői megbizatását - értesült az Index. A Fidesz és az MSZP összefogott. - írja az index.hu

12-10 arányban megszavazta a zuglói testület, hogy az egykori adótartozása miatt Várnai László méltatlan a képviselői posztra.

Mint arról szerdán beszámoltunk, a CivilZugló egyesület képviselője ellen a Fidesz kezdeményezett méltatlansági eljárást, Várnainak ugyanis hónapokig adótartozása volt, amit azóta már rendezett. 

A helyzet azért nem egyértelmű, mert bár a tartozását kifizette (információnk szerint összesen 43 ezer forintról van szó), az önkormányzat nem tudja ellenőrizni, hogy mikor kapta az értesítést az adósságról. Várnai ráadásul még mindig nem szerepel az adóhivatal köztartozásmentes adatbázisában, az úgynevezett KOMA-ban, bár állítása szerint március 11-én kérte a felvételét az adatbázisba.

Úgy tudjuk, a zárt ülésen felolvasták a kormányhivatal állásfoglalását, miszerint jogszerűen nem lehet kimondani a méltatlanságot. A budapesti kormányhivatal vezetője, György István szó szerint ezt írja: "köztartozása nem áll fenn", "a törvény vonatkozó szakaszainak visszamenőleges hatályú alkalmazására nincs törvényes lehetőség" "képviselői megbízatásának megszüntetése nem lehetséges".

Ezek után az MSZP titkos szavazás elrendelését kérte, amelyet Várnai tiltakozása ellenére el is fogadott a testület. Ezután kormányhivatali állásfoglalás ide vagy oda,

végül 12-10 arányban kimondták Várnai méltatlanságát a képviselők.

A zuglói testület megoszlása a következő: 9 fideszes, 10 baloldali (ebből 2 PM-es), 1 jobbikos, 1 LMP-s, illetve a CivilZugló Egyesületet képviselő Várnai László. A szavazatszámból  egyértelműen látszik, hogy MSZP-s és fideszes szavaztok is kellettek a méltatlanság megállapításához.

Várnai László megerősítette az Indexnek, hogy a döntéssel gyakorlatilag megfosztották a mandátumától, ám a munkaügyi bíróságon fellebbezni fog ellene. Reméli, a bíróság igazat ad neki, és folytathatja képviselői munkáját. Várnai a történteket így kommentálta:

Úgy tűnik, túl sok gerendát találtam az elmúlt években, most pedig ők találták egy szálkát az én szememben.

Mint megírtuk, az egykor LMP-s, most civil Várnai egyaránt szálka a helyi jobb- és baloldal szemében, mivel mindkét oldalt kritikával figyeli. A blogjában például nem egyszer írta meg a véleményét a helyi Fidesz és a helyi baloldal közötti háttéralkukról. (Várnai önállóan elindult polgármesternek is ősszel, pedig a Karácsony mögött összefogás minden erővel megpróbálta erről lebeszélni.)

Karácsony szerint rossz a törvény

Megkerestük Karácsony Gergely PM-es polgármestert is, aki azt mondta, hogy

méltatlansági eljárásról szóló törvény több szempontból is rossz.

Egyrészt igazságtalan, hogy akár egy forint adótartozás is elég a méltatlansághoz, másrészt értelmezhetetlen a jogszabály.

Karácsony szerint a testület többsége mégis azért dönthetett a méltatlanság mellett, mert Várnainak a megismert dokumentumok szerint korábban is voltak köztartozásai, "életszerűtlennek gondolhatta a többség, hogy ne tudott volna a tartozásról korábban". A törvényi szabályozás hibája, hogy az önkormányzat nem tudja ellenőrizni, mikor értesítette a NAV Várnait, a bíróság feladata lesz ezt megállapítani.

Karácsony azt is mondta, hogy az is kiderült, hogy a tartozások miatt Várnai vagyonbevallása nem volt pontos, így az ülésen jelezte, hogy kötelessége kezdeményezni egy vagyonnyilatkozati vizsgálatot is.

 

index.hu (Fotó: Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városházán 2014. június 30-án. / Soós Lajos)


 

h i r d e t é s