fbpx Meghalt Bitó László | CIVILHETES

h i r d e t é s

Meghalt Bitó László

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Meghalt Bitó László

2021. november 15. - 11:54

 

Az író és orvoskutató 87 éves volt. 

Bitó László - Forrás: ATV

87 éves korában meghalt Bitó László – írja a Hvg.

Bitó László eredetileg orvosnak készült, nevéhez fűződik a 2002-ben év gyógyszerének választott Xalatant, amely a vakságot okozó glaukóma kezelésében a műtéti beavatkozást egyes esetekben szükségtelenné teszi. Tudományos munkássága mellett íróként is jelentős életművet hagyott hátra.

Az író és kutatóorvos az 1956-os forradalomban fogságba esett, a szökése után pedig az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Bard College-ban kezdte el orvoskutatói karrierjét, majd a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait.

A 90-es évekig az Egyesült Államokban élt, majd hazatelepült szülővárosába, Budapestre, visszavonult a tudományos kutatástól, nagyobb teret engedve írói tevékenységének. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje elismerést. Publicisztikái, esszéi rendszeresen jelentek meg a hazai sajtóban.

Első két kötete 1956-os élményeit dolgozta fel. Jelentős sikert először az Ábrahám és Izsák című bibliai regénye hozott számára, amelyet több nyelvre lefordítottak, illetve Budapesten színpadra is állítottak. (Index)


 

Kommentek

h i r d e t é s