h i r d e t é s

"Meglehet az ellenzéki kétharmad"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Meglehet az ellenzéki kétharmad"

2018. március 18. - 18:33

 

Elek István közíró, Orbán Viktor hajdani tanácsadója szerint egyre nagyobb az esélye, hogy a választási részvétel akár a hetven százalékot s meghaladhatja, s az ellenzék kétharmados többséget szerezhet.

Elek István 2009-ben Nagykovácsiban - Forrás: wikipedia

Az ehhez vezető út továbbra is a legszélesebb körű koordináció, legalább abban a 79 körzetben, ahol a kormánypárti jelölt támogatottsága ötven százalék alatti. Az mno.hu-n megjelent elemzése szerint a közvélemény-kutató intézetek a kormánypártokat rendre túlmérik, s ez a valóságos eredménynél akár 5–10 százalékkal is jobb számokat hozhat. - A választási részvételre való hajlandóság folyamatosan növekszik. Egyre nagyobb az esélye, hogy az általam a kétharmados győzelem feltételei között említett 70 százalék fölé jussunk.

A kormánykoalíció már nem bízhat eredeti elképzelése sikerében, hogy az ellenzéki esélytelenség miatti depresszió okán alacsony lesz a részvétel, és könnyen mozgósítható saját tábora a megosztott ellenzékkel szemben elegendő lesz a fölényes győzelemhez. Sokkal világosabban látható, mint korábban, hogy a kormánypártok választott kampánystratégiájukkal, a bevándorlásügyi félelemkeltéssel elérték a plafont, és ha akarnának, se tudnának már ennél hatásosabb stratégiára váltani - írta. Szavai szerint az is világosan érzékelhető, hogy ennek a kampánynak a csúcsra járatása kontraproduktív, mert még közelebb nyomja-szorítja egymáshoz az ellenzéki pártokat és szavazóikat, ráadásul felhajtja a választási részvételt.

Hétről hétre növekszik az együttműködésre irányuló társadalmi nyomás az ellenzéki pártokon, s különféle civil nyomásgyakorló csoportok egyre összehangoltabban szervezkednek azzal az eltökélt szándékkal, hogy ha az ellenzéki pártok nem hajlandók elvégezni a saját feladatukat, és megegyezni abban, hogy melyik választókerületben ki maradjon talpon a teljes rendszerváltó ellenzék képviseletében, akkor kényszerűségből ők fogják kijelölni és közreadni a legesélyesebb ellenzéki egyéni jelöltek névsorát, és a saját eszközeikkel kampányolnak majd mellettük – olvashat az elemzésben.

Elek István korábban a Népszavának adott interjúban arról beszélt, hogy sok tekintetben hasonlóságot érez 1987-88 és a mai állapotok között: a feszültség egyre erőteljesebben érezhető, s lehet azt gondolni, hogy még évtizedekig fennmarad és stabilizálódik ez a fajta önkényuralmi rendszer, ugyanakkor azt is, heteken belül történhet "valami". (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s