h i r d e t é s

Megnyílt az út az online igényelhető lakáshitelek előtt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megnyílt az út az online igényelhető lakáshitelek előtt

2020. november 24. - 17:01

 

Hat pontos csomagot jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter, melynek célja a pénzügyek intézésének egyszerűsítése és olcsóbbá tétele. A bevezetés előtt álló intézkedések a hiteligénylésre is hatással lesznek.

Varga Mihály pénzügyminiszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 23-án. - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Gazdaságvédelmi operatív törzs hat intézkedést fogadott el kedden, ezek mindegyike egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá teszi a pénzügyekkel kapcsolatos ügyintézést – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook oldalán az operatív törzs ülését követően.

"Megnyílhat az út az online igényelhető lakáshitelek előtt, az elektronikus földhivatali ügyintézés és az adatbázis-alapú értékbecslés bevezetésének köszönhetően" – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője, aki hozzátette, hogy a bejelentett intézkedéseknek köszönhetően a jelenlegi három-négy hetes ügyintézési idő is rövidebbé válhat.

Mindemellett a szakértő felhívta a figyelmet: bár a közjegyzői ügyintézés és értékbecslés díjai korábban több tízezres költséget jelentettek a lakáshitelt igénylő ügyfelek számára, ma már több hitelintézet is átvállalja ezeket a költségeket különböző jóváírási akciók keretében. Ennek köszönhetően tehát a hiteligénylés költségei jelentősen nem fognak csökkenni.

Az alábbi hat intézkedést jelentette be Varga:

  1. Ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre. Ez a pénzügyminiszter tájékoztatója szerint 50-60 ezer új helyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.
  2. Kiterjesztik az elektronikus banki ügyintézést, így a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűbbé válik a pénzügyek intézése. A várakozások szerint akár évi kétmillióval is csökkenhet a személyes banki ügyintézések száma.
  3. Elektronikusan is elérhető lesz a földhivatali ügyintézés, ennek köszönhetően az ingatlanszerzéssel, vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok feldolgozása is egyszerűbbé válik - ez évente akár 130 ezer ügyet is érinthet.
  4. Az ingatlanok értékbecslése díjmentessé válhat azok számára, ahol a szemle nem személyesen történik, hanem azt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok. Erre akár az ingatlanügyletek egyharmadában is sor kerülhet - így az ügyfelek megspórolhatják az értékbecslés költségét, ami akár 30-50 ezer forint közötti összeg is lehet.
  5. Szintén az ingatlanvásárlást könnyítő intézkedés, hogy a közjegyzői ügyintézés felgyorsul és egyszerűsödik.
  6. Bevezetik a digitális dokumentumkezelést is, ami a bankszámlatulajdonosokat fogja érinteni.

A hat pontot Varga Mihály tájékoztatása szerint rövid időn belül bevezetik.

Az automatizált értékbecslés gondolata nem először merült fel Magyarországon - közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. A Takarékbank ugyanis néhány héttel ezelőtt közleményben jelezte, hogy náluk már kísérleti fázisban működik egy ilyen rendszer, a tesztelési fázis során pedig azt tapasztalták, hogy az automatikus értékelő modell pontosabb becslést ad, mint a jelenleg használt indexálás.

Hiteligénylés előtt minden esetben érdemes használni egy összehasonlító kalkulátort, mely nemcsak a kamatköltséget, hanem az egyéb járulékos költségeket is megmutatja.


 

Kommentek

h i r d e t é s