h i r d e t é s

Mégsem törtek át Ausztriában: nem lett szélsőjobbos elnök az EU-ban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mégsem törtek át Ausztriában: nem lett szélsőjobbos elnök az EU-ban

2016. május 23. - 16:23
0 komment

 

Ilyen még sosem volt Ausztriában: ennyire szoros választási eredmény, az, hogy a levélszavazatok döntsenek, vagy hogy ilyen kevésen múljon, hogy egy jóléti ország köztársasági elnöke egy szélsőjobboldali párt jelöltje legyen - írja a HVG.hu.

Van der Bellen - Forrás: salzburg.com

Krimiket idéző izgalmak közepette, a levélszavazatokkal begyűjtött voksokkal nyerte meg a köztársasági elnök választást Alexander Van der Bellen, a Zöldek jelöltje Ausztriában. Mindössze pár ezer szavazat döntött. Néhány szavazókörzet adata még hiányzik, de a különbség akkora a két jelölt közt, hogy a szabadságpárti már nem nyerhet.

Bár a nemzetközi sajtóban még hétfő reggel is arra a kérdésre keresték a választ, hogy Norbert Hofer, a populista-szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje miképp szerezheti meg egy közvetlen választáson a szavazatok ötven százalékát Európa legfejlettebb jóléti államában, de a vasárnapi második fordulójának legnagyobb meglepetése mégiscsak az volt, hogy a Zöldek jelöltje nyitottá tudta tenni az előzőleg már lefutottnak hitt meccset.

A korábbi feltételezésekkel szemben, miszerint Ausztria nem Franciaország, és itt nem működik semmiféle cordon sanitaire az FPÖ-vel szemben, mégiscsak sikerült vasárnap annyi szavazót mozgósítania a zöld Alexander Van der Bellen-nek, hogy ki tudta hozni a helyzetet fej-fej melletti küzdelemre. Pedig Hofer (35,05%) első fordulóban 14 százalékpontot vert a Zöldek politikusára (21,34%). Ehhez képest az FPÖ-politikus a szavazatok 51,93 százalékával (1.937.863 szavazat), Van Bellen a 48,07 százalékátval (1.793.857 szavazat) állt tegnap este – a levélszavazatok nélkül.

Márpedig előzetesen több mint 885 ezren kérték, hogy levélben adhassák le a szavazatukat, és közülük több mint 700 ezren a megadott határidőig éltek is ezzel a lehetőséggel (Ebben benne van az a 38.931 osztrák, aki külföldön él.) Ez olyan sok szavazat, hogy a döntés hétfő késő délutánra, a levélszavazatok kiértékelésének időpontjára halasztódott, miközben azt lehetett sejteni, hogy a levélben szavazók között többségben lehetnek Van der Bellen támogatói. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s