h i r d e t é s

Megszólalt Navracsics Tibor az amerikai nagykövet és a két bíró ügyében

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszólalt Navracsics Tibor az amerikai nagykövet és a két bíró ügyében

2022. november 08. - 09:02

A területfejlesztési miniszter egy tízes skálán 7-8-as bizalmi indexet adott az Európai Bizottság és a kormány kapcsolatának, és jó hírnek nevezte, ha november 22-én már dönt a Bizottság az ellenünk folyó jogállamisági mechanizmusról, és beszélt arról is, hogy az év végéig megállapodás születhet. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter - Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Emellett szerinte jogos a pedagógusok követelése, és mint mondta, megállják a helyüket azok a számok, miszerint a kormány és a Bizottság társfinanszírozásban 1200 milliárdot biztosíthat a pedagógusbérekre 2025-ig. Hozzátette: politikailag nem lát kivetnivalót abban, hogy a pedagógusszakszervezetek Brüsszelbe mennek tárgyalni. - írja az atv.hu

Navracsics Tibort az ATV Start Szigorlat című műsorában először Csuhaj Ildikó, az ATV főmunkatársa kérdezte. Arra, hogy a szerdai kormányülésen döntenek-e az új élelmiszerársapkákról, azt mondta: valószínűleg igen. A miniszter úgy fogalmazott: minden kormányülés elején áttekintik az inflációs helyzetet, többször szóba került az árplafon kérdése, hogy maximalizálni kellene egyes termékek árát, amik itthon is előállíthatók, és ami nagy mértékben hozzájárul az infláció növekedéséhez, ezért, mint fogalmazott, "nagyon könnyen el tudja képzelni", hogy szerdán döntés születhet.

Arra a felvetésre, hogy a tojás kaphat-e ársapkát, úgy fogalmazott, nem ő az előterjesztő, azok a kollégái fognak erről dönteni, akik ehhez jobban értenek. "Meglátjuk" - zárta le.

Nacracsics Tibor szerint nehéz időket élünk, ez egész Európára igaz, és mindenki szembesül ezekkel a problémákkal. Mint mondta, szembesül az emberek hangulatával és az inflációval is.

Jogállamisági mechanizmus: jó hír, ha november 22-én dönt a Bizottság

A Bloomberg arról írt, hogy november 22-én dönthet az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmusról. Erre a miniszter azt mondta: az újságírók általában jobban értesültek, jobban tudják, hogy a Bizottság mit csinál. 

Ha így van, az egy jó hír, abban bízik, hogy a menetrend szerint tovább tudnak haladni, és az év végére meglesznek azok a megállapodások, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Magyarország hozzáférjen az uniós pénzekhez

- tette hozzá.

További feltételekre számíthat a magyar kormány egy tegnapi hír szerint, erről azt mondta: tárgyalnak a Bizottsággal, hogy a megfelelő végrehajtás találkozik-e az ő feltételeikkel, itt elképzelhető még módosítás, belefér az időbe. Az újjáépítési alappal kapcsolatos tárgyalások során új kérdések jöttek elő az OBH és a Bírói Tanács közötti hatáskörmegoszlás tekintetében, de ezt a miniszter nem tartja kardinális kérdésnek, szerinte ezek inkább olyan politikai pontok, amelyeket a Bizottság fel akar mutatni az EP-nek, hogy "íme, ezt is elértük Magyarországgal szemben" - mondta.

Mint mondta, mindenben meg lehet állapodni, ha észszerű kompromisszumról van szó. Szerinte egy elég széles sávban sikerült kompromisszumok sorozatát elérni, hamarosan megkezdni működését az Integritás Hatóság, már megvannak a vezetői is - sorolta.

Bírók az amerikai nagykövetnél: "nem volt szerencsés lépés" az amerikaiak részéről

Két hivatalban lévő bíró járt nemrég David Pressmann amerikai nagykövetnél, ez kisebb politikai turbulenciát is okozott a jobboldalon. Arra a kérdésre, hogy volt igazságügyi és közigazgatási miniszterként mit gondol erről, Navracsics Tibor úgy válaszolt: sem igazságügyi miniszterként, sem az azt követő időszakban nem minősítette bírák lépéseit, mint mondta, az igazságszolgáltatás független, ebbe nem szól bele. 

Ugyanakkor ezt a nagykövet oldaláról látja szerencsétlen lépésnek, hiszen egy nagykövetnek is meg kell gondolnia, hogy abban az időszakban, amikor az Európai Bizottság az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmait hangoztatja, akkor az amerikai nagykövet részéről megfelelő-e, hogy mielőtt találkozik kormány több tagjával vagy vezető politikusokkal, azelőtt találkozik két bíróval, akik "amúgy is általában a hírekben szerepelnek" - fogalmazott. Mint mondta, szerinte ez az Egyesült Államok részéről egy szerencsétlen lépés volt.

Az ATV főmunkatársa felvetette, hogy David Cornstein korábbi amerikai nagykövet is találkozott Handó Tündével - Navracsics Tibor szerint azonban más a Bírósági Hivatal vezetőjével, és más praktizáló bírákkal találkozni, ezek között van különbség.

Tanárok béremelése: a számok nagyjából megállják a helyüket

Arra a kérdésre, hogy meg tudja-e erősíteni az értesülést, miszerint az Európai Bizottsággal egy olyan megállapodás körvonalazódott, hogy a pedagógusok béremelésére 1200 milliárd forintot szánnak, és ebből kb. 630-650 milliárd lenne uniós pénz, és így lenne 2025-re a diplomás bérnek a 80 százaléka a fizetésük, Navracsics Tibor azt mondta: meg tudja erősíteni, hogy egy társfinanszírozási rendszerben gondolkoznak, amiben a Bizottság partner. A számok nagyjából megállják a helyüket, de még nem zárultak le a tárgyalások - tette hozzá.

A kormánynak van egy vállalása, az évenkénti 10 százalékos pedagógus-béremelés, ami még a nagy inflációs időszak előttről származik, és van egy másik, ez az EB-vel való együttműködés, ami a helyreállítási alapból és most már jórészt az operatív programokból finanszírozott, az oktatási rendszer reformját célzó projekt lenne, amit a Bizottság támogat, ebben lenne a béremelés is. Megjegyezte, ő maga pedagóguscsaládból származik, ezért abszolút a béremelés mellett van, jogosnak tartja.

Arra a kérdésre, hogy ez miért nem valósítható meg a magyar büdzséből, azt felelte: jelenleg ezt nem lehetne a magyar költségvetésből megvalósítani, ezt látja a Bizottság is. Hangsúlyozta: a pedagógusok keresetén emelni kell, és a pálya presztízsén is javítani kell, de ma nincsen erre anyagi erőnk.

A miniszter beszélt arról is: személyes ismeretsége van az Európai Parlament kulturális bizottságának vezetőivel, hiszen 14 és 19 között szorosan dolgozott velük együtt. Ebből adódóan volt egy személyes jó viszony, ő kérte a találkozót, hogy a Veszprém Balaton Európa kulturális fővárosa programról tájékoztassa őket, hiszen ez az ő portfóliójukba tartozik, és hogy megelőzze az esetleges félreértéseket. Egy jó hangulatú találkozó volt, Navracsics Tibor abban bízott, hogy sok mindent meg tudtak tárgyalni.

Bizalmi index egy tízes skálán: 7-8

Balázs Péter volt külügyminiszter korábban úgy jellemezte Navracsics Tibort, hogy "egy kellemes miniszter" ami a brüsszeli tárgyalásokat illeti, pedig ő kritikus szokott lenni a kormánnyal szemben. Balázs Péter úgy fogalmazott: a miniszter nem az a tárgyaló, aki "jól sípcsonton rúgja" a tárgyalópartnereit. 

Arra a kérdésre, hogy egy tízes skálán hová tenné a bizalmi indexet, hogy a Bizottság valóban elhiszi-e, hogy a kormány a 17 vállalással nem próbálja megtéveszteni őket, azt mondta: egy hetes-nyolcas körül vannak. Hozzátette: vannak fenntartások.

A legkritikusabb pontnak az Integritási Hatóságot nevezte, mint mondta, ennek óriási jelentősége van. Szerinte az indulás jó volt, sokan azt gondolták az ellenzéki médiában, hogy ez csak egy "paraván", de ma már látszik, hogy egy valóban független intézmény esélye áll fenn. Úgy gondolja, november 19 döntő fontosságú lesz, hogy sikerül-e egy olyan független intézményt elindítani, ami Brüsszel és Budapest számára is bizalmat ébreszt. Szerinte ez a magyar politikai élet bizalmi szempontjából is fontos lesz.

Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, csak közvetlenül adna segítséget Ukrajnának, az unióval közösen nem, erre Navracsics Tibor azt mondta: önmagában ez nem rombolja a bizalmat, nekünk még van egy "tétova tapasztalatunk" a közös hitelfelvétellel kapcsolatban, hiszen a helyreállítási alap így jött létre, Magyarország is részt vesz ebben, mint garantáló állam, és jelen pillanatban még nem tudja teljes biztonsággal azt mondani, hogy fogják-e látni eredményét ennek a garanciának, hogy jön-e a pénz, szerinte ez az óvatosság tükröződik a külügyminiszter álláspontjában is.

Brüsszelben tárgyalnak a pedagógusszakszervezetek

Arra a hírre, hogy a pedagógusszakszervezetek elindultak Brüsszelbe diákszervezetek képviselőivel, hogy tárgyaljanak a Bizottság tagjaival, úgy reagált:  ebben nem lát politikailag kivetnivalót, ha felnőtt emberekről, egyetemistákról van szó, akkor ez rendben van, de ha gyerekeket, középiskolásokat visznek ki tüntetésekre, azzal szemben fenntartásai vannak, akármelyik oldal is teszi ezt, hiszen ők még más helyzetben vannak.

Ha tárgyalni akarnak, tárgyaljanak, mindenkinek az a célja, hogy alá lehessen írni azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik a béremelést - fogalmazott. (atv.hu)