h i r d e t é s

Megtalálták a diáklány csontjait, a Vatikánig vezetnek a szálak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megtalálták a diáklány csontjait, a Vatikánig vezetnek a szálak

2018. november 01. - 06:31

 

Magyarázatot követel a Szentszéktől egy 35 éve eltűnt római tinédzser lány családja, miután emberi maradványokat találtak egy Vatikánhoz tartozó római ház területén, és a hatóságok vizsgálni kezdték, hogy a csontok a tisztázatlan módon eltűnt Emanuela Orlandié vagy egy másik, vele csaknem egyidőben eltűnt diáklányé, Mirella Gregorié lehetnek-e. 

Emanuela Orlandi - Forrás: TPI

A szerdán megkezdett orvosszakértői vizsgálattól várnak választ arra, kié a csontváz, amelyet a római nunciatúra, vagyis Vatikán Állam római diplomáciai képviseletének területén találtak. Az első hírek szerint női csontokról van szó, ami miatt rögtön felmerült, hogy az 1983-ban titokzatos módon eltűnt Emanuela Orlandié is lehetnek. A római ügyészség hivatalból vizsgálatot indított gyilkosság gyanújával ismeretlen tettessel szemben. Jelenleg a csontok DNS-vizsgálata folyik. 

A csontokat egy, a Vatikántól távolabbi római kerületben, az apostoli nunciatúra kertjében találták meg a portásfülke padlózata alatt hétfőn. Munkások éppen a padlót törték fel, amikor egy majdnem egészben maradt csontvázat és más csontokat találtak. Az olasz hatóságokat a Vatikán értesítette.

A csontváz az első nem hivatalos hírek szerint egy nőé lehetett. Ez, valamint az a tény, hogy két személy csontjait találták meg, táplálta azt a feltételezést, hogy a maradványok akár Orlandié és Gregorié is lehetnek. A két római lány 1983-ban tűnt el egy hónap különbséggel. Mindketten 15 évesek voltak, nem ismerték egymást, de Mirellát egy vatikáni biztonsági emberrel látták utoljára, Emanuela pedig egy Vatikánban dolgozó olasz alkalmazott lánya volt. Eltűnésüket majdnem azonnal emberrablásnak minősítették a hatóságok. 

Orland elrablását a Szürke Farkasok török terrorszervezet is magára vállalta, és a lányért cserébe Ali Agca, II. János Pál merénylőjének a szabadon engedését követelte. Eltűnésének több szála is a Vatikán felé vezetett. A családot több alkalommal egy magát "Amerikainak" nevező férfi hívta fel telefonon, aki - mint később kiderült - Paul Marcinkus érsek, az IOR vatikáni bank elnöke volt. Orlandi elrablásának hátterében állt a Rómát akkor uraló Magliana-banda bűnszervezet is, amely az IOR-ban mosta tisztára pénzét. Orlandi és Gregori családja azóta is a Vatikántól sürget választ a két lány sorsának tisztázására. Egyikük holtteste sem került elő azóta. 

– Magyarázatot várunk a nyomozóktól és a Szentszéktől arra, hogyan találták meg a csontokat, és felfedezésüket miért hozzák összefüggésbe Emanuela Orlandi vagy Mirella Gregori eltűnésével – jelentette ki egy szerdai római sajtótájékoztatón az Orlandi család ügyvédje, Laura Sgro, aki sérelmezte, hogy túl kevés információt kapnak a Vatikántól. 

Olasz sajtóvélemények szerint az eltűnt lányokkal kapcsolatos feltételezéseket az is erősíti, hogy a nunciatúrán dolgozott Piero Vergari, a vatikáni területnek számító római Sant'Appolinare templom plébánosa, ahol Enrico De Pedist, a Magliana-banda egykori vezérét temették el. Ebben a templomban is keresték már Orlandi csontjait. (MTI) / 168ora.hu


 

h i r d e t é s