h i r d e t é s

Mellár Tamás: nem lesz külön saját lista, nem kizárt, hogy a Mindenki Pécsért végül támogatja Péterffy Attilát

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Mellár Tamás: nem lesz külön saját lista, nem kizárt, hogy a Mindenki Pécsért végül támogatja Péterffy Attilát

2019. április 29. - 07:00

Közleményt írt a Facebookra Mellár Tamás független országgyűlési képviselő a saját Facebook-oldalán, azt követően, hogy tegnap két cikkben is nyilatkozott, amellyel egyrészt a független polgármesterjelöltet, másrészt az ötpárti ellenzéki összefogást bírálta. - írja a szabadpecs.hu.

Illusztráció: zoom.hu

 A szöveget teljes egészében közöljük.

Előtte azonban szó szerint idézzük a Mellár Tamással csütörtökön este készített interjú legérdekesebb részét. Az interjút rögzítettük, amire előzetesen engedélyt kértünk a Párbeszéd parlamenti frakciójában ülő politikustól.

„(…)Az egy másik történt. A másik történet pedig az, amikor azt mondják a pártok, hogy na akkor ők most megegyeznek, és a 18 helyet egymás közt felosztják úgy, hogy kilencet ez a három párt kap, és így tovább. És azt mondták nekem, hogy a Mindenki Pécsért az akkor álljon be emögé, ők elosztották a helyeket.

– Már elosztott helyekre?

– Úgy van, tehát ők felosztották már. Mondtam, hogy ebbe így mi nem megyünk bele, mert az volt az alap elképzelésünk, hogy minden egyes körzetben lehessenek képvselőjelölt-jelöltek, majd azok közül egyet előszűrésen kiválasszunk.

– Tehát mint a polgármesterjelölteknél?

– Úgy van.

– Van még erre idő egyébként?

– Ezt még tavaly novemberben és decemberben határoztuk el, és akkor a pártok beleegyeztek.

– Tehát, ha jól értem, akkor az történik most önökkel ötpárti szinten, ami történt a polgármester-jelölti szinten?

– Így van, pontosan, tehát, hogy ők belül elrendezik ezt az egész dolgot, viszont mind a kettő kéri a pecsétet a Mindenki Pécsérttől. Na most ezt nem fogják megkapni. Na most, ha az van, hogy a polgármester is elindul a Mindenki Pécsérten kívül és az öt párt is elindul a Mindenki Pécsérten kívül, akkor kétség kívül az van, hogy a  Mindenki Pécsért nem érte el a célját.

– És saját jelöltjeik nem lesznek?

– Hát, ha az öt párt egyike sem fog jelöltet adni, akkor az nyilvánvalóan nem lesz egy jó megoldás. Akkor az kétségkívül azt fogja eredményezni, hogy a Mindenki Pécsért nem tudta betölteni ezt a szerepet, hogy a pártokat is és a civileket is összefogja, és hogy egy előválasztásban találjuk meg a megfelelő jelöltet. Ezért az fog érvényesülni most is, ami érvényesült tavaly is, hogy a pártok egymással megegyeznek, hogy melyik körzetben kinek az embere induljon…

– Én azért olyan nagyon nagy megegyezésre nem emlékszem, pont ez volt a kritika a választók részéről.

– …., de közben nem biztos, hogy az emberek bármelyiket is elfogadnák. Ezt hívtam én mutyinak, pártok közti mutyinak.

– Akkor, ha jól értem, önöknek akkor lesz civil képviselői listája, a Mindenki Pécsértnek?

– Én ezt nagyon szerettem volna, hogy legyen, hogy akkor itt van három párt meg két civil is…

– Jó, de akkor, ha jól értem, ez is kisiklani látszik, hogy ebben a helyzetben is lesz, meg lesz polgármesterjelölt is? 

– Hát még egyelőre várjuk ki, még nyitott az egész.

– Fél év van vissza. 

– Ó, hát az még rengeteg idő, egyébként szerintem kampányra legfeljebb másfél hónapra elég pénz van, akinél van, untig elég szerintem.” 

És akkor jöjjön ezek után Mellár Tamás EZEN AZ OLDALON kiadott közleménye, szó szerint:

„A Mindenki Pécsért Egyesület közleménye

A tegnapi és mai (április 25-26.) sajtóban sokféle — hibás, elferdített — interpretáció látott napvilágot, arra vonatkozóan, hogy mi az Egyesület álláspontja és mit kíván tenni a következő időszakban. Az egyértelműség kedvéért négy pontban röviden összefoglalom a legfontosabb megállapításainkat.

1. Személy szerint én (Mellár Tamás) nem tudom támogatni Péterffy Attila polgármester-jelöltségét. Véleményem szerint ő nem tud lényeges változást hozni a város életében, nagy valószínűséggel a korábbi tendenciák fognak érvényesülni, ha őt megválasztják.

2. Ebből még nem következik, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület nem fogja támogatni Péterffy úr polgármester-jelöltségét. Ha bejelentkezik az Egyesülethez jelöltként és elfogadja a minden jelölt számára előírt feltételeket, s ő bizonyul a legesélyesebb jelöltnek, akkor a Mindenki Pécsért az egyesület alapszabályában rögzített döntéshozatali eljárásban őt fogja támogatni. Számomra, mint az Egyesület elnöke számára nem marad más lehetőség, mint elfogadni az előválasztás eredményét, hiszen mindig is ezt a megoldást képviseltem, a választók érdekében.

3. Az ellenzéki pártok csatlakozhatnak a Mindenki Pécsért közös listájához, de a csatlakozásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egyesület is beleszólhat az egyes körzetekben induló esélyes jelöltek kiválasztásába, és a pártok által megnevezettek mellett civil jelölt-jelölteket javasolhat. Ha a pártok ebbe nem egyeznek bele, hanem teljesen saját hatáskörben kívánják meghatározni mind a 18 körzetben a képviselő jelölteket, akkor a Mindenki Pécsért Egyesület nem tudja számukra biztosítani az ernyő-szervezetet.

4. Ha az a helyzet áll elő, hogy az ellenzéki pártok nagy többsége nem kíván a Mindenki Pécsért választási szövetségbe belépni és azon keresztül jelöltet állítani, akkor az Egyesület visszalép az őszi önkormányzati választásoktól és teljes egészében a pártokra hagyja a megegyezést. Ellentétben a sajtó híresztelésével nem lesz két ellenzéki lista Pécsett: vagy a Mindenki Pécsért Egyesületnek lesz az ellenzéki pártokkal egyeztetett listája, vagy pedig az ellenzéki pártok alakítanak ki valamilyen együttműködési formát.

szabadpecs.hu