h i r d e t é s

Melyik a világ legértékesebb brandje 2018-ban?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Melyik a világ legértékesebb brandje 2018-ban?

2018. július 09. - 06:25

 

Forbes becslése szerint a világ 100 legértékesebb brandje összesen 2 150 milliárd dollárt ér.

Forrás: penzcsinalok.transindex.ro

A szám önmagában is lenyűgöző, de még érdekesebb, ha tovább bontjuk az adatokat, és iparáganként nézzük meg, hogy a 100 legértékesebb brand közül melyik iparág képviselői vannak jelen a legnagyobb számban, és azoknak mekkora az együttes értéke.

De először itt egy szép ábra a HowMuch.net-től, amely iparáganként van beszínezve, és mutatja a világ legértékesebb brandjeit. Már jópár éve az Apple-lel az élen:

Az alábbi táblázat pedig a világ 10 legértékesebb brandjét mutatja, itt már azzal a plusz infomrációval is, hogy mennyit növekedett ezek értéke az előző évhez viszonyítva. Az Apple brandért például 8%-kal többet, elméletileg 182,8 milliárd dollárt kellene fizetni, ha valaki meg akarná venni. (Ez persze nagyon elméleti felvetés, egyrészt ennyi pénzt nem igazán tudna senki fizetni érte, másrészt a cupertinói vállalatnak esze ágában sincs megválni a brandtől). A Google brandértéke viszont még nagyobb mértékben, 30%-kal növekedett mindössze egy év alatt, és elérte a 132,1 milliárd dollárt. A Microsoft brand harmadik helyében tulajdonképpen nincs semmi meglepő, a Facebook brand erős szereplése viszont annál érdekesebb, figyelembe véve az elmúlt időszak botrányait is.


Forrás: penzcsinalok.transindex.ro

Az alábbi táblázat pedig iparági bontásban mutatja, hogy mely területek képviselői rendelkeznek a legtöbb különösen sokat érő branddel. A technológia elképesztő dominanciája figyelhető meg a táblázatból, gyakorlatilag a top 100-as listán minden ötödik egy technológiai brand. A technológiai szektor mellett még az autóipar és a pénzügyi szektor képviseli magát erőteljesen.


Forrás: penzcsinalok.transindex.ro

Következtetésként a Forbes-listáról talán azt érdemes kiemelni, hogy a brand értékében már korántsem az erőteljes reklámkampányok okozzák a legnagyobb emelkedést, és hogy a technológiai vállalatok valamit nagyon tudnak, elég csak az Amazon és az egyik legnagyobb versenytársa, (a nálunk nem annyira ismert amerikai kiskereskedő-óriás) a Walmart brandértékét összehasonlítani. (forbes, howmuch)

penzcsinalok.transindex.ro


 

h i r d e t é s