h i r d e t é s

Melyik magány választos? A pusztítót vagy erősítőt?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Melyik magány választos? A pusztítót vagy erősítőt?

2020. április 20. - 14:39

 

Az ember társas lény. Legalábbis azt hiszi magáról, pedig magányban jött világra és magányban távozik. Léte végtelen szakaszát lelke magányban éli meg.

Mégis irtózunk a magánytól. Keressük mások társaságát, lelki, fizikai bátorítást, támogatást remélve. Majd, ha ezt nem kapjuk meg, magunkba zuhanunk és elesettekké válunk. Pedig ritka, hogy akár a legközelebbi családtagoktól is mindig azt kapjuk, amit várunk.

Sokszor hallani ilyen kérdéseket: melyik közösségbe, templomba, mecsetbe járjak? Milyen politikai párthoz csatlakozzak? Melyik vállalathoz, gazdasági társasághoz menjek? Ez mind olyan felvetés, ami egy erőtlen ember segítségkiáltása. SOS! A lelkem támogatásra szorul! SOS! Nincs befolyásom sehol! SOS! Tönkrementem, hol találok megélhetést?

Észre kellene vennünk, ha feladatot kell megoldani, küzdeni kell, senki nem áll oda mellénk. A tettek, megvalósítások mezején egymagunk vagyunk akkor is, ha azt hisszük, hogy támogató közösség vesz körül. Külső dolgokba menekülünk, de nem tudatosítjuk magunkban, hogy nem királynak kellünk sehol, hanem alattvalónak. A templomba nem főpapként kellesz, a pártba nem főtitkárnak vesznek be, a céghez nem főnökként kerülsz. Amikor rájössz, összetörsz és pusztító magányod felőröl.

Holott a magány tud erő is lenni. Miért külső templomot keresel, amikor magadon belül is felépítheted! Hiszen Isten benned van, csak szólítanod kell! Lehet, hogy egy külső templomban sosem lelsz Istenre! Ha befolyást akarsz, hozz létre magadban olyan tartalmat, amivel szükségessé teszed magad. Ne te talpalj, hanem mások talpaljanak azért, hogy e tartalomból merítsenek! Ehhez viszont munka kell! Ebbe fektess be, ne a párttagságba, ahol üres maradsz és az a tartalmad is elvész, amit beviszel. Ami pedig gazdasági tönkremeneteledet illeti, erre nincs recept. Van, hogy egy racionális tervezés kudarcba fullad és egy irracionális próbálkozás sikeres. Csupán azt fogadd el, hogy görcsöléssel, stresszel, nem jössz ki a nehézségekből. A magad felemésztésére fordított energiákat, ha ügyesen fekteted be, enyhülnek bajaid.

Ha rájössz a magány erejére, akkor önmagadban teremtsz meg egy világot, ami sokkal tartósabb, mint elveszés a külvilág ígéreteiben, misztériumaiban. A külvilág akkor lesz támogatód, ha ez a világ benned szilárdan áll és működik. Akkor király, pápa, párttitkár és cégvezető vagy egyszemélyben. És ki ne akarna dolgozni nálad és meríteni abból, ami vagy?

Isten magányukban, elvonultságukban szólította meg a prófétákat. Téged is megtalál egy éjjelen, vagy bezártságodban, ha kiüríted magadból jelen tartalmadat és felajánlod Neki a képződött űrt. Ha Istent magadba fogadod, magányodban érzed a társaságot és gyengeségedben az erőt. Ha Őt szokod meg, jobban jársz.

Megteremtettük az embert és tudjuk, mit súg-búg neki egója, mert Mi közelebb vagyunk hozzá, mint nyakán az ér. (Korán 50:16)

A vérkeringés az életszükségletek forgalmának bonyolítója, így az a kifejezés, hogy „közelebb, mint nyakán az ér) azt érzékelteti, hogy Allah többet tud a mi belső állapotunkról, öntudatunkról, mint saját egónk.

Mi voltunk, Kik lebocsátottuk az Üzenetet és Mi annak Őrizői vagyunk. (Korán 15:9)

A Korán szövegének állandósága, tisztaságának fennmaradása, Allah folyamatos és minden időkben megnyilvánuló gondoskodásának, megőrzésének fényes bizonyítéka. Minden próbálkozás, ami a szöveg meghamisítására, módosítására irányult, elbukott. Allah tiszta és szent igazsága akkor is ebben a formában maradna, ha a világ összes gaztevője egybekelne megrontására. Van még egy szempont. Ha a Korán szövegét szívedbe zárod, az megnyugvást és biztonságot hoz. Allah (SWT) nem csak a Korán szövege felett őrködik, hanem azokon is, akik ezt tudatukban, szívükben megtartják.

 

Címkék: 

 

h i r d e t é s