fbpx Melyik oltás után hányan kerülnek kórházba? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Melyik oltás után hányan kerülnek kórházba?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Melyik oltás után hányan kerülnek kórházba?

2021. szeptember 30. - 06:35

 

Azt vizsgálták Szerbiában, hogy az egyes szerekkel oltottak közül mennyien kapták el a delta variánst, mennyien kerültek súlyos állapotba, kórházba.

(b-j) AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V első és második adagja, Janssen, Sinopharm és Pfizer-BioNTech oltások - MTI/Balázs Attila

A 145 ezer megfigyelt eset messze meghaladja a reprezentativitás mércéjét, így az eredmények mérvadónak tekinthetők, Szerbia egészére vonatkozóan. A 145 ezer emberből 25 ezren már átestek a víruson a vizsgálat július 1-jei kezdetekor, és további 75 ezren voltak a beoltottság miatt védettek; 45 ezer oltatlan személy volt a mintában - írta a kutatásról a szerb Blic alapján a Szabad Magyar Szó.

Az összes oltottat vizsgálva itt is bebizonyosodott, hogy a vakcina után is el lehet kapni a vírust, ám óriási a különbség a kórházba, és az intenzív osztályra kerülők számát illetően az oltottak és az oltatlanok között.

A vizsgált időszakban az újonnan fertőzöttek 33,2 százaléka volt oltott, míg 66,8 százalékuk nem vett fel védőoltást.

Arra is lett válasz, mennyien fertőződtek meg az egyes oltások után:

  • a Pfizert felvevők 6,8 százaléka,
  • az AstraZenecát kapók 8,3 százaléka,
  • a Szputnyik V-vel oltottak 13,6 százaléka,
  • a Sinopharm oltását kapók 71,4 százaléka kapta el a delta vírust.

A kutatás legjelentősebb eredményeit a kórházba kerülő betegek száma szemlélteti, ugyanis míg az oltatlan, és koronavírussal megfertőződött betegek 75,2 százaléka került kórházi kezelésre, addig az oltottaknál ez az arány mindössze 24,8 százalék volt.

Még szembetűnőbb az arány az intenzív osztályra, és lélegeztetőgépre kerülők esetében, hiszen 2 oltott személyre 33 oltatlan jut ezek vonatkozásában. Az oltott és kórházba került páciensek között az AstraZenecát felvevők aránya a legalacsonyabb.

A Kagujevaci Egészségügyi Központ kutatását a helyi orvostudományi kar professzora, Dr. Dejan Baskić vezeti, aki a Blicnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a védőoltás vitathatatlanul véd a súlyos klinikai kép kialakulásától. (Infostart)


 

h i r d e t é s