h i r d e t é s

Menekülnek a befektetők, összeomlott a kriptopiaci kísérlet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Menekülnek a befektetők, összeomlott a kriptopiaci kísérlet

2022. május 15. - 07:14

Durván beszakadt az UST, a világ harmadik legnagyobb stablecoinjának árfolyama a kriptopiacon az elmúlt napokban látott eladási hullám közepette, ami további pánikot generált a piacon.

A kép illusztráció! - Forrás: Dreamstime.com

A bajba jutott Terra kriptoprojekt két fő tokenje most szabadesésben van. Az UST, egy úgynevezett stablecoin, amely az 1 dolláros árfolyamot hivatott fenntartani, szerdán több mint 70 százalékot zuhant a 24 órával korábbi értékhez képest.

A testvér token, a luna több mint 80 százalékkal 5,6 dollárra zuhant.

Míg a legnépszerűbb stablecoinok hagyományos pénzügyi eszközökkel tartják fenn az árfolyamukat, a TerraUSD egy úgynevezett algoritmikus stablecoin, amely mögött mérnöki tervezés van, így tartja fenn a dollárárfolyamhoz való rögzített értékét - pontosabban így tartotta fenn.

A TerraUSD és a dollár árfolyama közti szakadás hétvégén kezdődött azzal, hogy az Anchor Protocol - egyfajta decentralizált bank a kripto befektetők számára - elkezdett nagy mennyiségű TerraUSD-t kivonni.

Az Anchor Protocol ugyanannak a Terra blokklánchálózatnak a technológiájára épül, amelyre a TerraUSD is. Az elmúlt hónapokban jelentős szerepet játszott a stabilcoin növekedésében, mivel lehetővé tette a kripto befektetők számára, hogy a TerraUSD állományuk kihitelézésével évente közel 20 százalékos hozamot érjenek el.

Ugyanakkor a TerraUSD-t más, hagyományos eszközökkel fedezett stabilcoinokra is átváltották a rögzítés stabilitásához hozzájáruló különböző likviditási poolokon keresztül, valamint kriptopénz tőzsdéken keresztül.

A HIRTELEN KIÁRAMLÓ PÉNZMENNYISÉG MEGIJESZTETTE A BEFEKTETŐKET, AKIK ELKEZDTÉK ELADNI A TERRAUSD-T ÉS TESTVÉR TOKENJÉT, A LUNÁT.

Do Kwon, a coin megalkotója több milliárd dollár értékű bitcoint halmozott fel a Luna Foundation Guard alapítványán keresztül, hogy válságos időkben támogassa az UST-t. A félelem most az, hogy a Luna Foundation Guard ezeket a bitcoinokat a piacra önti, ami még nagyobb eladási hullámot eredményez.

A bitcoin kedden rövid időre 30 000 dollár alá zuhant, ami 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szint. A világ legnagyobb kriptopénzének árfolyama most valamivel e szint felett mozog. Mintegy 56 százalékot esett egyébként a jegyzés azóta, hogy novemberben közel 69 000 dolláros történelmi csúcsot ért el.

David Moreno Darocas, a CryptoCompare elemzője szerint a helyzet rávilágít az UST-hez hasonló algoritmikus stablecoinok törékenységére.

Az UST egyszerre vált a kripto ökoszisztéma szerves és ellentmondásos részévé

- mondta.

A jelenség még viszonylag új, az UST azonban a kriptogazdaság jelentős szereplőjévé nőtte ki magát, közel 17 milliárd tokenes cirkulációban lévő készletével.

A befektetők most szorosan figyelik, hogyan reagál a Luna Foundation Guard, hogy megtámassza a gyengélkedő stabilcoinját. Kwon kedden azt mondta, hogy közel áll ahhoz, hogy bejelentsen egy helyreállítási tervet az UST számára. "Tartsatok ki" - tweetelte. (Portfolio)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s