h i r d e t é s

Méregdrága, de a világ egyik legrosszabb vádászgépet veheti a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Méregdrága, de a világ egyik legrosszabb vádászgépet veheti a kormány

2019. június 06. - 14:09

 

Többszáz milliárdos fegyverüzlet készül

F-35A - Forrás: Wikimedia Commons

A 444 információi szerint az elmúlt hónapokban nagyértékű, egymilliárd dolláros fegyverbeszerzésekről és közös energetikai projektekről folytak tárgyalások a magyar és az amerikai kormány között.

A hivatalos Fehér Ház-i közleményből tudható, hogy a május 13-i Trump-Orbán találkozón milyen témák kerülnek elő. Washington kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági együttműködésről tárgyalna, a szövegből az is világos, hogy a két NATO-tag megvitatja, "milyen lehetőségeik vannak arra, hogy teljesíteni tudják nemzetbiztonsági kötelezettségeiket".

Utóbbi gyakorlatilag magyar fegyvervásárlást jelent, ami várható is, mivel Magyarországnak NATO-csatlakozása óta állandó katonai eszközbeszerzési - illetve modernizációs és korszerűsítési - deficitje van. E témakörben Orbán első kormányzása óta tüske, hogy 2001-ben Magyarország végül Gripeneket szerzett be a biztos befutónak tűnő amerikai F-16-osok helyett. Viszont a jelenlegi környezetben hasonló lépést nagyobb európai hatalmak sem mernek megtenni.

Ha már fegyvert kell venni, akkor, NATO-tagországként mégiscsak leginkább amerikait

- summázta a dolgot a Napi.hu-nak egy, a magyar honvédséget korábban magas szinten irányító tiszt.

"ez tipikusan a lepukkant panelház előtt álló 6-os BMW esete", hogy az F-35A gépek túlságosan fejlettek a Honvédség igényeihez. - ezt a Direkt36 forrása jegyezte meg.

A becslések szerint egy F-35-ös 100 millió dollárba, vagyis 28-29 milliárd forintba kerül. Ha a 12 svéd Gripen helyett ugyanennyi F-35-öst vennék, az közel 350 milliárd forintba kerülne. A National Interest szerint az elképesztően drága, ár-érték arányban csapnivaló F-35 benne van minden idők öt legrosszabb vadászgépe között.


 

h i r d e t é s