h i r d e t é s

Mérgező könyvet találtak egy könyvtárban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mérgező könyvet találtak egy könyvtárban

2018. július 11. - 09:15

 

Kutatók véletlenül akadtak rá a Dél-dániai Egyetem könyvtárában a három régi kötetre, melyeknek borítója magas koncentrációjú arzént tartalmazott. 

Forrás: pixabay.com

A dán könyvtárban azért röntgenezték meg a könyveket, mert korábban több olyan példányra is ráakadtak, melyeknek borítóját régebbi dokumentumokból alakították ki.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a XVI. és XVII. században az európai könyvkötők gyakran nyúltak régi jegyzetekhez és szövegekhez, ha nyersanyagot kerestek a borítókhoz, de az akkor papírszemétnek tűnő feljegyzések évszázadokkal később értékes dokumentumok a kutatók számára, ezért számos könyvtárban végeztek már hasonló átvilágításokat - írta a 444.hu a Washington Post cikke alapján.

Dániában viszont nem várt eredménnyel zárult a kutatás: három, a XVI. és a XVII. században kiadott könyv zöld borítója is mérgezőnek bizonyult. A kutatók ugyanakkor nem gondolják, hogy méregkeverők rafinált merényletkísérlete lehetett a háttérben:

egészen a XIX. századig az arzén sokszor a zöld festék alapanyaga volt, ruháktól bélyegekig számos tárgy színezéséhez használták.

A most megtalált három könyvet a dán kutatók szellőzőberendezéssel felszerelt tárolódobozokba fogják zárni, miután a tartalmukat digitalizálták. - írja az InfoStart


 

h i r d e t é s