h i r d e t é s

Mészáros Lőrincnek is nagyon fáj az orosz kémbankkal való szakítás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mészáros Lőrincnek is nagyon fáj az orosz kémbankkal való szakítás

2023. április 17. - 18:14

A kormányközeli gazdasági birodalomra, Mészáros Lőrinc bankjára is számíthatott a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB), amiből csütörtökön lépett ki a magyar kormány.

Mészáros Lőrinc - Forrás: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Amikor tavaly tavasszal az OTP úgy döntött, hogy megszünteti az NBB számláit, a pénzintézet a miniszterelnök régi barátjának, Mészáros Lőrincnek a résztulajdonában álló MKB Banknál talált menedéket, itt tudott pénzügyi tranzakciókat lehetővé tevő számlát nyitni – írta meg a Direkt36.

Az elmúlt egy évben az Orbán-kormány vált a bank legfőbb támaszává, miután azt az Ukrajna elleni háború miatt magára hagyta minden más kelet-európai tagországa, és zár alá került a forrásainak egy jelentős része is.

A brit Financial Times szerint a bank ráadásul a hitelről Orbán közvetlen utasítására döntött. A bankváltás részleteiről és hátteréről a Telex írt hosszabb összefoglalót.

Ám az elmúlt héten az Egyesült Államok szankciós listára helyezte a pénzintézetet, ezt követően pedig a magyar kormány is kilépett az addig általa számos módon segített bankból.

Az IBB 2020-ban költözött be a patinás, Ybl Miklós tervezte Lánchíd Palotába, az épületet meg is vásárolta. Egyelőre kérdés, hogy miután valamennyi EU-s tag kilépett a bankból, maradnak-e Budapesten. Az NBB legnagyobb tulajdonosa eddig Magyarország volt 25,27 százalékkal. (Forbes)