h i r d e t é s

Mészáros Lőrincnél nincs gazdagabb ember az országban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Mészáros Lőrincnél nincs gazdagabb ember az országban

2023. május 11. - 06:49

Nincs meglepetés a 100 leggazdagabb magyar listájában, 660 milliárd forintos becsült vagyonával Mészáros Lőrinc áll a dobogó csúcsán

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport érdekeltségébe tartozó Riva's Hotels & Resorts tulajdonosa az isztriai Ikában 2023. január 27-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hacsak az nem, hogy e vállalkozók vagyona elképesztő sebességgel nőtt, miközben a társadalom nagy többségéé csökkent.

Megőrizte vezető helyét a magyar gazdagok listáján Mészáros Lőrinc. A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány ma megjelent, 2023-as összesítése szerint 660 milliárd forintos becsült vagyonával jelenleg ő Magyarország leggazdagabb embere.

A miniszterelnök barátjáról elmondható, hogy vagyona jelentős része az állammal való közvetett és közvetlen üzletelésből, közbeszerzésekből származik, és ez a kapcsolat jelenleg is aktív. Szinte a gazdaság minden szektorában jelen vannak cégei, így az építőipartól kezdve, a pénzügyi, energetikai szektoron át az agráriumig meghatározó szereplő. A felcsúti gázszerelőből lett milliárdost a listán Csányi Sándor követi 50 milliárdos különbséggel. 

A közismert bankár az agrárium, a pénzügyi szolgáltatások, befektetések révén 610 milliárd forintra növelte vagyonát a tavalyi 420 milliárdról. A képzeletbeli dobogó 3. fokára Felcsuti Zsolt állhat. Az MPF Holding többségi tulajdonosának vagyonát négyszázhatvan milliárd forintra becsülték, és érdekessége, hogy a gépipari, hűtő- és fűtőberendezéseket gyártó vállalkozásai szinte hitel nélkül működnek, soha nem vett részt privatizációban, illetve az állammal kapcsolatos üzletben.

A tavalyi évet rekordméretű gyarapodással zárták a 100 leggazdagabb magyar listáján élén álló üzletemberek, ezen belül is főleg az első három helyezett, akik egy év alatt 180, 190, illetve 115 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat. A jelentős növekedésben nem csupán az érintett cégek teljesítménye, tőzsdei árfolyama játszott meghatározó szerepet, hanem a rekorder hazai infláció és a forint korábbi leértékelődése is. Az első tíz helyezésben idén nem volt nagy változás:

  • a hármas élbolyt Gattyán György követi 360 milliárddal,
  • az 5. helyen Veres Tibor áll 320 milliárd forinttal,
  • a 6. leggazdagabb Szíjj László 280 milliárddal,
  • a 7. Jellinek Dániel 276 milliárddal,
  • a 8. Bige László 233 milliárddal,
  • a 9. Széles Gábor 208 milliárddal,
  • végül Kasza Lajos 147,5 milliárddal zárja a tízes csoportot. 

A százmilliárdosok klubjába tartozik még Leisztinger Tamás (139 milliárd), Garancsi istván (133 milliárd), és Wáberer György (132 milliárd). 

A leggazdagabb 100 közé idén legalább 14,5 milliárdos vagyonnal lehetett bekerülni, ezt a limitet mindössze négyen ugrották meg újoncként: Futó Gábor és a Piukovics fivérek az ingatlanfejlesztésben jeleskedtek, Pap Edward az informatikában, Tarány Gábor pedig acélszerkezetek gyártásában. 

A legtehetősebb magyarok között a tavalyi kiadáshoz hasonlóan idén is két hölgyet találni: Hermann Kamilla az Indotek résztulajdonosa 52 milliárdos vagyonával a harmincnyolcadik helyet foglalja el, a családjával együtt a BIF ingatlanfejlesztő vállalkozás hatvanhat százalékos pakettjével rendelkező Schmidt Mária pedig a 46. helyen áll, 43 milliárd forintos vagyonnal.

Nagyot nőtt tavaly a leggazdagabb magyarok összvagyona is: egy év alatt összesen 1431 milliárd forinttal tudták növelni vagyonukat, így ennek nagysága idén 7655 milliárd forint. 

Ez több mint duplája a 2020-2021 közötti vagyongyarapodásnak.

Azokról a vagyonosokról, akik nem rendelkeznek még 15 milliárd forintnyi vagyonnal, de az az 5 milliárdot meghaladja, regionális lista készült, amelynek élén Tóth Péter áll (Lipóti pékség Kft.), és a sort Kemény József (KÁLLó-fém Kft.) tulajdonosa zárja. (Népszava)