h i r d e t é s

Mi fán terem a lean? - innováció, fenntarthatóság és versenyelőny

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mi fán terem a lean? - innováció, fenntarthatóság és versenyelőny

2021. február 16. - 10:39

 

Ki ne vágyott volna már egy olyan varázsszerre, ami egy csapásra képes lenne optimalizálni élete összes területét? Hatékonyság, fenntarthatóság, innováció - egy sor olyan fogalom, amibe napjainkban újra és újra belebotlunk, nem véletlenül.

Forrás: lean.org.hu

Sajnos a mindennapokban ilyen varázsszer még nem létezik, de már minden szervezet, cég vagy vállalkozás előtt nyitva áll a lehetőség, hogy az elképzelhető legkisebb energia, idő, valamint erőforrás befektetésének segítségével állíthassa elő a vásárlói számára a legjobb terméket vagy szolgáltatást.

A lean segítségével egyszerre elérhető a fenntarthatóság, innováció és a jelentős előny a versenytársakkal szemben. A lean nem egy konkrét recept, hanem szemlélet, egyfajta gondolkodásmód és olyan alapelvek, amelynek alkalmazásának hatására az egész szervezet átalakul.

Napjainkban a vezető lean szemléletű szervezet a Toyota, de nagyon fontos, hogy nem csak gyártási környezetben alkalmazhatóak a lean alapelvek, hanem bármilyen, akár szolgáltatási területen éppolyan jól megállják a helyüket.

A lean alapelvei

Egy lean szemléletű átalakulás során a következő 5 alapelvet mindenképpen érdemes szem előtt tartani. Az első alapelv szerint a vásárló, a felhasználó szemszögéből kell megvizsgálni minden termék vagy szolgáltatás előállítása során, hogy mi az, ami a vevő számára valóban értéket teremt.

A második alapelv alapján fel kell térképezni ezt az értéket előállító értékfolyamatot, s ha találunk olyan elemeket, tevékenységeket, amelyek nem teremtenek értéket (veszteség), azokat meg kell szüntetni.

A harmadik lépés az áramlás létrehozása, a negyedik a húzóelv megteremtése, az ötödik, s egyben utolsó alapelv pedig a tökéletességre törekvés. Mindez esetleg elsőre megfoghatatlannak hangozhat, de szerencsére már a gyakorlati kivitelezésben is elérhető a segítség.

Hol alkalmazható a lean?

Bárhol. Legyen szó akár az autóiparról, a gyógyszeriparról, legyen akár élelmiszeripar vagy akár energiaszektor, ahol valódi változásokat szeretnének, s készen állnak a változásra, ott a lean működni fog. Lehet akár szolgáltatóterület, logisztika vagy kereskedelem, a lean segítségével jelentős javulások érhetőek el minden fontos területen.

A lean szemléletű vállalat tudja, hogy a vásárlói mit tartanak értéknek, s ennek az értéknek a növelését igyekszik minél jobban megvalósítani. A legfontosabb célja, hogy a vevőnek a lehető legtökéletesebb termékeket, szolgáltatásokat kínálja, egy olyan értékfolyamaton keresztül, amelyben lehetőség szerint minimális a veszteség.

A fókuszpont áthelyeződik a különálló technológiákról, valamint az egyes eszközökről a termékek, illetve a szolgáltatások áramlásának finomhangolására, tökéletesítésére. Nem csak egyes pontokat, tevékenységeket optimalizálnak, hanem az értékfolyamatok mentén szüntetik meg a veszteségeket, s végül ebből származnak az elért előnyök.

A végeredmény olyan magas minőségű termék, szolgáltatás lesz, ami gyorsan és alacsony költségfelhasználással születik. Ráadásként az új fókusznak köszönhetően, a lean szemléletű szervezet képessé válik rendkívül gyorsan reagálni a vevők részéről érkező változó igényekre, elvárásokra.


 

Kommentek

h i r d e t é s