h i r d e t é s

Miért beszélnek szigorításról, ha röptetik a fapadosokat?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Miért beszélnek szigorításról, ha röptetik a fapadosokat?

2020. július 13. - 11:15

 

Vírusos pótcselekvés

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

Pozsonyban ma újra összeülnek a járványügyi szakemberek, hogy megvitassák, milyen szigorításokkal foghatnák vissza az elmúlt napokban új erőre kapott koronavírusjárványt. Az előzetes jelzések szerint elsősorban olyan intézkedésekre számíthatunk, amelyeknek a lakosság zaklatásán kívül nem sok értelmük van. Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, amelyek a vírus megjelenését követően a legszigorúbb szabályokat vezették be, ennek köszönhetően eddig – legalábbis járványügyi szempontból – a legjobban teljesítők között vagyunk. Ennek azonban a gazdaság itta meg a levét. Még ha most egyik napról a másikra hirtelen el is tűnne a vírus, a szlovák gazdaságnak akkor is hosszú hónapokba telne, hogy összeszedje magát.

"Emberek tízezrei veszítették el a munkájukat, a munkáltatóknak pedig évekig lesz mire hivatkozniuk, hogy most épp miért nem növelhetik az alkalmazottaik fizetését."

A gazdasági mélyrepülést az állam is megérzi. A parlament már holnap megvitatja az idei évi állami költségvetés módosítását, amely szerint az állam idei kiadásai a mentőcsomagokra fordított összeg miatt csaknem 8 milliárd euróval nőnek az eredetileg elfogadotthoz képest. A lényeg: Szlovákia már így is nagy bajban van. Ha az elkövetkező időszakban tovább nő a fertőzöttek száma az országban, ne adj’ isten beüt a második hullám, a tavasszal foganatosított drákói szigor már akkor sem térhet vissza. Ez ugyanis teljesen kiütné a szlovák gazdaságot, aminek több áldozata lenne, mint magának a vírusnak. Az elkövetkező időszakban így sokkal átgondoltabban kellene dönteni a szigorításokról, kímélve a lakosságot az indokolatlan zaklatástól.

Az előzetes jelzések szerint azonban az elkövetkező napokban, hetekben várható szigorításokat elsősorban a felelősen viselkedők érzik meg a legjobban. Ján Mikas országos tiszti főorvos már jelezte, valószínűleg újra megszabják, hányan lehetnek egy-egy családi összejövetelen. A hétvégén pedig ha csak 24 órára is, de újra kivezényelték a rendőröket a határátkelőkre, hogy ellenőrizzék a szomszédos országokból érkező vagy oda tartó autósokat. Még ezzel sem lenne baj, ha mindeközben a pozsonyi repülőtér nem tálalná hatalmas előrelépésként a hírt, hogy a fapados légitársaságok nagy örömére a múlt héttől már közvetlen járattal utazhatunk Pozsonyból az egyik legfertőzöttebb európai országnak számító Spanyolországba, szombattól pedig Olaszországba is. Probléma nélkül eljuthatunk az egyre kritikusabb járványhelyzettel szembenéző balkáni országokba, és a tervek között már szerepelnek az Oroszországba, Ukrajnába és Nagy-Britanniába induló járatok is.

"Ha visszagondolunk arra, hogy nemrég még kéthetes állami karantén várt arra is, aki csak egy kiló krumpliért ugrott át a határhoz közeli magyar szupermarketbe, valószínűleg nem csak az én zsebemben nyílik ki a bicska."

Igor Matovič kormányfő kedvenc mondása, hogy „ne rontsuk el”, ezzel teljes mértékben egyetérthetünk. Ez azonban rá és a kormányára is vonatkozik. Csak reménykedhetünk, hogy a kormányfő e héten megkímél bennünket a teátrális gesztusoktól, és ha már szükség van rá, akkor olyan megszorításokkal rukkol elő, amelyek valóban segítenek, és nem az egyébként felelősen viselkedő lakosság felesleges zaklatását szolgálják. (ujszo.com)


 

Kommentek

h i r d e t é s