h i r d e t é s

Miért fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Miért fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás?

2022. július 11. - 10:04

Az egészséges életmód ma már nemcsak egy divatos kifejezés, szerencsére egyre többen vannak, akik felismerik és belátják fontosságát. Számtalan módja van annak, hogy életvitelünkön változtatva előtérbe helyezzük a szellemi és testi egészséget, de a legegyszerűbb a helyes táplálkozás.

Forrás: zoldlevelecske.hu

A legtöbben tisztában vagyunk az egészséges táplálkozás és a növényi étrend előnyeivel, mégsem élünk vele elégszer. Sokszor teszik fel a kérdést: hogyan építsük be az étkezésünkbe a zöldségeket? Nos, van rá lehetőség!

Hogyan étkezzünk egészségesen?

A hagyományos konyhakerti növények nemcsak főzelékként kiválók, de salátaként elkészítve is, megbolondítva öntetekkel, sajtokkal vagy magvakkal. Az az állítás, hogy a saláták csupán köretként fogyaszthatók, már egyszerűen megcáfolható, csak látogass el a Zöldlevelecske Salátaműhelybe!

A saláták mellett a zöldség- és gyümölcslevesek, a párolt és grillezett zöldségek teljes értékű tápláléknak minősülnek. A gyümölcsturmixok, smoothie-k, frissen facsart gyümölcslevek pedig valóságos vitaminbombák, ráadásul amellett, hogy oltják a szomjat, el is telítenek.

Melyek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás előnyei?

Kutatások szerint kerti terményeket egészségünk megóvása érdekében napi három alkalommal kell fogyasztani, 400-800 gramm között. Ha így teszünk, az jelentősen csökkenti a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatát, valamint a korai halálozást.

Ha napi egy főétel zöldségalapú, már sokat tettünk azért, hogy megerősítsük szervezetünk védekezőképességét, immunrendszerünket. Vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek annyi szénhidrátot tartalmaznak, ami elegendő a szervezetünk egész napi működéséhez is.

A zöldségek és gyümölcsök telítve vannak a szervezet számára fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A bennük található rostok hozzájárulnak a bélrendszer jó működéséhez és az emésztéshez, valamint gyorsítják az anyagcserét. Többségük ráadásul sok vizet is tartalmaz, így folyadékháztartásunk egyensúlyának fenntartásában is jelentős szerepet játszanak.

Szezonális zöldség és gyümölcs vagy hűtőházból származó?

A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy hazai termesztésű vagy a világ más tájairól szállított termés a jobb, egészségesebb? Nem kérdés, hogy nem kell magunktól megvonni a banánt, citrusféléket vagy az avokádót, hiszen ezek vitamintartalma és tápértéke jelentős. De legtöbbjük kényszerérett, és a héjuk vegyi anyagokat tartalmazhat.

Ezzel szemben az itthon termett gyümölcsök biztos helyről származnak, megfelelő érési idővel számolva, ráadásul a helyi termelőket is támogatod megvásárlásukkal.

Ha még sincs kedved piacra járni és otthon agyalni azon, milyen salátát állíts össze, ott a Zöldlevelecske Salátaműhely Szegeden. Salátáikat és ételeiket a helyi termelők legszebb, legropogósabb, zamatos és friss terményeiből készítik. Így csak élned kell a természet adta lehetőségekkel.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky