fbpx Milliárdokat fizethet vissza a magyar kormány gyógyszergyáraknak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Milliárdokat fizethet vissza a magyar kormány gyógyszergyáraknak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Milliárdokat fizethet vissza a magyar kormány gyógyszergyáraknak

2021. október 16. - 06:52

 

Egy gyógyszergyártó cég beperelte a magyar kormányt és a NAV-ot jogtalanul kifizetett áfa miatt. Végül a Boehringer Ingelheim Pharma nevű vállalatnak adott igazat az Európai Unió bírósága.

Az ítélet szerint 350 millió forintot kell visszafizetniük a gyógyszergyárnak.

A Boehringer kontra NAV ügy onnan indult, hogy a gyógyszertártó cég magyarországi fióktelepe önellenőrzés alapján visszaigényelt az államtól jelentős összegű áfát, mert álláspontja szerint az általa a magyar piacon forgalmazott, tb-támogatott gyógyszerek után ténylegesen kevesebb pénz maradt nála, mint amennyit az állami egészségbiztosító (NEAK) fizetett neki a gyógyszerekért – az áfát viszont a teljes összeg után fizették be az államkasszába – írja a Telex.

Ez úgy lehetséges, hogy a megkötött úgynevezett támogatásvolumen-szerződés alapján, ha a cég a lehívás során elér egy bizonyos volument akkor a cégeknek visszafizetési kötelezettsége keletkezik. A szabály ilyen esetekben az Európai Unió áfa-irányelve szerint, hogy az áfát csak a tényleges vételár után kell beszedni. A cég szerint mivel az Európai Unió bírósága egyértelműen kimondta, hogy semmilyen feltételhez nem lehet kötni az utólagos árengedmények esetén az áfa visszaigénylését, Magyarországnak valójában teljesen újra kellene írnia a törvény árengedményekre vonatkozó részét.

Az ítéletből közvetetett módon következő visszatérítési kötelezettség ezt messze felülmúlhatja, ugyanis az adózás rendjéről szóló törvény tartalmaz egy passzust, amely alapján, ha az EU bírósága a közösségi joggal ellentétesnek minősít egy szabályt, az érintettek 180 napon belül visszakérhetik a nekik járó összeget.

Ebben az esetben az érintetti körbe a nagy, államnak beszállító gyógyszercégek biztosan beletartoznak. (borsod24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s