fbpx Milliós kenőpénz lehetett az ára a végrehajtói állásoknak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Milliós kenőpénz lehetett az ára a végrehajtói állásoknak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Milliós kenőpénz lehetett az ára a végrehajtói állásoknak

2021. december 07. - 16:13

 

Alapos a gyanú egy olajozottan működő korrupciós gyakorlatra.

Készítő: eugeneharnam / Forrás: Átlátszó

Egyszeri akár tízmilliós összeg, vagy néhány milliós havidíj is lehetett az ára a hvg.hu értesülései szerint a bírósági végrehajtói praxisoknak, melyeket a végrehajtói kamara elnöke “segített intézni”, és ő ebből a pénzből juttathatott Völner Pál igazságügyi államtitkárnak, aki bár állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, a vele szembeni gyanú hírére azonnal lemondott.

Fix áras, illetve “havidíjas” opciók is léteztek a hvg.hu értesülései szerint a gyakorlatilag pénzért “árult” bírósági végrehajtói praxisok megszerzésénél. Ezek a csúszópénzek lehettek hivatottak egyrészt javítani a megüresedő végrehajtói helyek betöltésére kiírt pályázatokon indulók kinevezési esélyeit, illetve ez jelenthette a praxis elnyerése után a jól fizető munka profitjából való részesedést.

Alapos a gyanú arra, hogy ez egy működő korrupciós gyakorlat lehetett – és erre utal a témában aktív Hadházy Ákos független képviselő is –, ráadásul ez lehetett a veszte a Bírósági Végrehajtói Kart vezető Schadl Györgynek, aki ellen a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz, az elnököt letartóztatták, ingatlanjait zár alá vették. A Legfőbb Ügyészség által kiadott közlemény pedig már nyíltan utal arra, hogy a fenti módszerrel hozzá kerülhetett pénz egy részét Schadl az igazságügyi tárca államtitkárának adta tovább.

A Völner Pál államtitkár, képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozó Polt Péter legfőbb ügyész közleménye szerint "megalapozott gyanúként merült fel”, hogy a politikus Schadltól rendszeresen kapott 2-5 millió forintot azért, hogy – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – konkrét ügyeket elintézzen a végrehajtói kar elnöke kérésének megfelelően.

A hvg.hu-hoz eljutott információk szerint elképzelhető forgatókönyvnek tűnik, hogy a fenti, talán már évek óta működő gyakorlatot, és vele együtt Schadlt és Völnert egy olyan végrehajtói álláshelyért induló jelölt buktathatta meg, aki a sikeres pályázatért a kar elnökének befizette a kenőpénzt, de végül mégis más kapta meg a praxisát és emiatt borított.

Amint arra a 444.hu hasonló értesülésekről beszámoló cikke is utal, egy-egy ilyen végrehajtói praxis jól jövedelmező üzleti vállalkozás. Magának, a letartóztatott kamarai elnöknek is van ilyen vállalkozása, és mint a portál írta, a budaörsi

Schadl és Társa Végrehajtó Iroda 2020-ban 356 millió forintos forgalom mellett 134 milliós nyereséget ért el – sőt, a 2019-es profitja ennek még több, mint kétszerese, 317 millió forint volt.

A végrehajtói kar honlapján jelenleg is 35 különböző területi végrehajtói álláshelyre lehet pályázni Püspökladánytól Budapesten át Esztergomig. Október 1-től azonban – vélhetően nem függetlenül az akkor Schadl ügyében már a nyomozó ügyészségen folyó eljárástól – a végrehajtói kar és tevékenységének felügyelete a minisztériumtól átkerült a kaszinó- és trafikkoncessziókkal is foglalkozó állami szervezethez, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s