h i r d e t é s

Minden eddigi rekordot megdöntött a széndioxid-kibocsátás idén

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Minden eddigi rekordot megdöntött a széndioxid-kibocsátás idén

2018. december 11. - 10:58

 

Nagyobbat rúgtunk a bolygóba idén, mint valaha.

Az elmúlt évek viszonylag nyugalmasabb időszaka után 2018-ban megdőlt földünk éves széndioxid-kibocsátásának rekordja. A Global Carbon Project (GCP) tudósai által összeállított jelentés szerint az idei évben minden eddiginél magasabb volt a légkörbe juttatott CO2 mennyisége, ami jelentős aggodalomra ad okot, egyben cselekvésre sürget.

Úgy tűnik, jóval nagyobb a gond, mint eddig gondoltuk – figyelmeztet a Scientific American hasábjain megjelent helyzetjelentés. A kutatók számítása szerint a gépjárművek száma és a szénhasználat emelkedése miatt idén 2,7 százalékkal nőtt a szén- és széntartalmú anyagok égéséből származó, levegőbe került szén-dioxid mennyisége, mely a tavalyi 1,6 százalékos növekedéshez képest igencsak riasztó adat. Az ipari tevékenység során a légkörbe juttatott hatalmas mennyiségű CO2 az egyik legnagyobb veszélyt jelenti bolygónkra, többek közt a klímaváltozás egyik fő okozója.

„Úgy tűnik, a környezet megóvására és az ipari szennyezés visszaszorítására irányuló eddigi intézkedéseink nem voltak elégségesek” – mutat rá a problémára Glen Peters, a norvégiai Nemzetközi Klímakutatási Intézet kutatási főmunkatársa. „Az aggasztó számok azt mutatják, hogy amíg nem találunk új módszereket a széndioxid-kibocsátás mérséklésére, semmi sem fog változni” – hangsúlyozza a szakértő.

Szerte a világon igyekeznek a kormányok és a nemzetközi politikai szervezetek különböző intézkedésekkel és szankciókkal visszaszorítani a légkörbe jutott szén-dioxid mennyiségét. A téma mondhatni, folyamatosan a viták kereszttüzében van, októberben például az ENSZ által felállított Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) adott ki egy jelentést, mely bírálja a nemzetek által a klímaügyben tett eddigi lépések hatástalanságát.

Az IPCC szerint 2030-ig a mostani szint harminc százalékára, 2050-re pedig nullára kéne redukálnunk a levegőbe jutott CO2 mennyiségét ahhoz, hogy a globális felmelegedés a 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény által célként meghatározott 1,5 °C-os határon belül maradjon. A hetekben Lengyelországban ülnek össze a világ kormányai, hogy megszabják, az egyes országoknak milyen kötelező lépéseket kell tenniük ezen cél érdekében. A rekordmennyiségű CO2-kibocsátás híre csak még nagyobb terhet ró a konferencia résztvevőire, hogy azonnali cselekvésre bírják a világ vezetőit. (divany.hu)


 

h i r d e t é s